El Departament de Salut està acabant aquesta setmana de repartir als centres de vacunació de totes les àrees bàsiques de salut (ABS) de la regió sanitària de Girona les 3.286 primeres dosis de la vacuna contra el virus del papil·loma humà, que des d'aquest curs escolar 2008-2009 s'administra a les alumnes de sisè de primària. Al llarg del curs totes aquestes alumnes rebran les altres dues dosis restants de la mateixa vacuna, que com va anunciar fa uns mesos Salut s'administrarà a partir d'ara cada any en tres fraccions a les nenes catalanes d'entre els 11 i els 12 anys.

El virus del papil·loma humà és present en la gran majoria dels casos de càncer de coll uterí que afecten la població femenina, i per això es recomana administrar la vacuna, i fer-ho en una edat en què la dona encara no hagi tingut relacions sexuals. Com la resta de vacunes, no és obligatòria.

Pel que fa a les dades, el virus ocasiona cada any 256 nous casos de càncer de coll d´úter a Catalunya i 90 morts a conseqüència d´aquesta malaltia. A Girona la taxa és de 7,4 càncers per cada 100.000 dones.

En total, la Generalitat ha adquirit 90.000 dosis de la vacuna, a la compra de les quals ha destinat en el pressupost una partida de 8 milions d'euros. En total, unes 30.000 nenes catalanes es beneficiaran aquest curs de la vacuna contra el virus del papil·loma humà.