El sindicat agrari majoritari català, Unió de Pagesos (UP), va alertar ahir que la proposta de la futura normativa europea sobre l'ús i la comercialització dels productes fitosanitaris afectarà de manera molt negativa l'agricultura catalana. Remetent a l'Associació Empresarial per a la Protecció de les Plantes (Aepla) s'assegura que la producció de poma i pera (plantacions principals a Girona) es veurà reduïda entre un 60 i 70%.

Aquesta nova normativa, que es troba actualment a debat, preveu la restricció del 85% dels productes i matèries actives actuals que s'utilitzen al camp per evitar l'afectació de les plagues i malalties a les plantes i arbres. Des del passat mes de juny, moment en què la Comissió Europea va aprovar un seguit de premisses per regular la futur normativa, el contingut d'aquestes condicions legislatives s'ha vist modificat. El document encara no és definitiu, ja que demà els representants dels estats membres del Parlament i el Consell de la UE es reuniran per aconseguir el consens.

Segons va explicar un dels responsables de Sectors Vegetals de la Comissió Permanent Nacional d'Unió de Pagesos (UP), Josep Carlos Vicente, en no poder utilitzar molts dels fitosanitaris que ajuden a aconsenguir una bona evolució del procés de producció de les fruites, verdures, hortalisses i altres aliments, els arbres quedaran afectats per les plagues i insectes amb molta més facilitat. Centrant-se en les comarques gironines, Vicente va explicar que en aquesta zona els arbres fruiters com la pomera i la perera que es veuen "molt afectats per la mosca no tindran cap producte per poder-hi fer front". Per aquest motiu, la producció final d'aquestes fruites suposarà un descens de gairebé el 70% en la producció de pera i més del 60% en el cas de la poma.

Afectació global

Ara bé, no només es veuran afectades aquestes dues fruites, sinó que a tot Catalunya hi haurà repercussions als cítrics (74%), la fruita seca (68%), l'horta (65%), les plantacions de flor i planta ornamental (85%) i els cereals (30%). Vicente també va destacar l'afectació per a les vinyes de l'Empordà, ja que la producció del vi es reduirà un 30%, o les pèrdues de l'oli seran un 75%.

Les pèrdues en els cultius d'arròs també seran destacades, ja que es situaran en el 65%. Respecte aquest producte, Vicente va remarcar que si la normativa acaba essent efectiva, els camps de cultiu d'arròs, com els de Pals, per exemple, "seran impracticables, no s'hi podrà fer arròs perquè no es podran combatre les plagues". La situació és prou greu, segons el responsable d'UP, qui creu que la proposta europea és "brutal i exagerada", ja que també hi haurà altres productes que hauran de deixar de fer-se com alguna varietat de pera.

El sindicat agrari va alertar que les repercussions directes que patiran els diferents cultius catalans suposaran unes pèrdues econòmiques anuals al voltants del 870 milions d'euros. Davant d'aquest escenari negatiu, UP va denunciar la manca de voluntat del Departament d'Agriculta per apostar per la recerca i el desenvolupament en noves tècniques i mitjans que esdevinguin una alternativa als productes i matèries que desapareixeran. En aquest sentit, Vicente va explicar que l'actuació del Govern és "totalment contrària" al que necessita el sector perquè "les inversions destinades a l'IRTA (Institut de Recerca i Tecnologies Agroalimentàries) s'han vist reduïdes" en el projecte de Pressupostos de la Generalitat.

Com a conseqüència, "un país que fins ara era exportador es convertirà en importador" va afirmar Vicente, mentre explicava que la manca de producció a Catalunya obligarà a la introducció de productes cultivats i manufacturats a la resta de la Unió Europea. Evidentment, a banda del pagès, anunciava Vicente, el "ciutadà pagarà les conseqüències", ja que comportarà un augment dels preus finals.