El president de Poma de Girona, Venanci Grau, va anunciar ahir en roda de premsa que la fruita amb IGP Poma de Girona arriba al comsumidor sense residus nocius, a diferència d'altres fruites que es cultiven a Catalunya. Respecte a aquesta fruita, Grau va assegurar que té qualitats beneficioses per a la salut humana, com per exemple per aquelles persones que pateixen problemes cardiovasculars, a qui recomana un ús dirari d'aquesta fruita.

Aquestes declaracions van ser pronunciades durant la presentació del projecte europeu ISAFRUIT que té com a objectiu aconseguir augmentar el consum de fruita a Europa, no només a través d'estudis d'actituds de cosum sinó també potenciant la qualitat de fruita amb estudis científics i fiables que aconsegueixin una producció com l'actual, però sense fitosanitaris.

Amb relació a aquest projecte, on l'Institut de Recerca i Tecnologia Agoralimentàries (IRTA) del DAR hi té una participació destacada, Grau va assegurar que aquest tipus d'estudis són els que fan falta per poder saber quina varietat de producte concret vol el consumidor i que l'oferta que tingui sobre la taula sigui de la major qualitat possible. "El nostre concepte de qualitat no ha estat el mateix del consumidor en diverses ocasions, i algunes vegades ens hem equivocat", circumstància que no passarà a partir d'ara, ja que una de les branques del projecte ha estat la realització d'un estudi a més de 5.000 consumidors que permet saber quina varietat de poma, préssec o nectarina (fruites escollides per realitzar el projecte) vol cada tipus de consumidor en cada país diferent. Un dels resultats destacats d'aquest, que fins i tot ha sorprès els científics, és que els europeus prefereixen la fruita dolça amb un toc àcid en un 68% en el cas de la poma i un 78% en el cas del préssec.

Grau també va remarcar que aquest projecte permetrà saber de manera més concreta i quantificada els beneficis d'aquestes fruites a la salut humana. Per exemple, en el cas de les persones amb problemes caridovasculars se'ls recomana una ingesta "mínima de 400 grams de poma per dia", el que seria unes 3 pomes de tamany mitjà.

Al mateix temps, des d'ahir i fins dijous, 150 dels 200 científics que treballen en aquest projecte, estan realitzant la Tercera Assemblea General d'ISAFRUIT a Girona per debatre sobre la Qualitat de la fruita a través dels diferents elements que la qualifiquen.