El Col·legi de Metges de Girona ha rebut aquest any quatre denúncies per agressions verbals a facultatius de la demarcació, dues a Girona i dues a Blanes. La xifra es podria considerar baixa de no ser que, segons el mateix Col·legi professional, en realitat es produeixen molts més casos d'insults i amenaces que els metges opten per no denunciar, ni tan sols comunicar, perquè entenen que els pacients i els seus familiars es troben sovint davant de situacions difícils que alteren els nervis. Per això el president del Col·legi, el doctor Eudald Bonet, va explicar ahir que aquest tipus d'agressions són "difícils de detectar", però que al llarg de l'any sospiten que n'hi ha "un volum important" tot i que moltes no arribin als serveis jurídics del col·legi. Bonet va reclamar més mesures de control, i no va amagar la "necessitat de personal" que té el sistema sanitari, mancança que és la que sol provocar nervis en pacients i familiars i la seva conseqüència en forma d'agressió, física o verbal. Eudald Bonet va realitzar aquestes declaracions durant la presentació de la nova seu del Col·legi de Metges de Girona.

El president del Col·legi de Metges de Girona va explicar que el detonant dels insults o amenaces es deu a dos factors. D'una banda, el "gran volum assistencial" que s'ha de cobrir a la demarcació, que fa que "les sensacions i expectatives dels pacients no quadrin amb la realitat del sistema". I, de l'altra, el fet que "no sempre hi ha resultats satisfactoris dels problemes de salut, i és un moment que la família o les persones reben un impacte negatiu". En aquest sentit, va defensar la qualitat del sistema sanitari català -i l'espanyol-, indicant que el problema no és aquest sinó la manca de personal.

Això fa que, en ocasions, els facultatius rebin agressions verbals "que moltes vegades des del col·legi són difícils de detectar", segons va precisar Bonet. El president ha indicar que, en general, els metges entenen que el pacient passa per una situació de nervis i l'intenten resoldre a la mateixa consulta, o bé l'expliquen als seus companys de professió, i la situació no surt portes enfora del centre. "Però si les comptéssim totes, el volum seria força important", va assegurar.

Els serveis jurídics del col·legi han rebut aquest 2008 quatre denúncies per aquest tipus d'agressions. Bonet va indicar que, tot i que s'han portat a terme mesures per evitar casos com aquests, són insuficients. "La majoria dels cops, el metge està sol a la consulta i com a màxim amb ell hi ha una infermera" va dir, tot reclamant més mesures de control i més respecte dels pacients cap al facultatius.

Els dotors Eudald Bonet, Fina Extremero i Francesc X. Carreras -a la fotografia, davant una part de la col·lecció donada pel doctor Soliguer- van presentar ahir la nova seu i els actes de la seva inauguració, que començaran demà amb una xocolatada popular entre la Rambla i la plaça Catalunya, després de la qual es podrà visitar lliurement el Col·legi. Dissabte hi haurà la inauguració oficial amb la consellera Geli i un homenatge als metges jubilats, al Casino.