El sindicat d'Unió de Pagesos va anunciar ahir que aquest dissabte, dia 29 de novembre, els pagesos de les comarques gironines es manifestaran per reclamar tant al Govern de Catalunya com al de l'Estat que prenguin les mesures necessàries perquè el sector pugui fer front a la crisi. Aquestes exigències, segons va explicar el coordinador nacional del sindicat agrari majoritari català, Joan Caball, responen a la greu situació de crisi que pateix el sector que ja acumula un període de 7 mesos consecutius amb pèrdues.

Sota el lema "Per la dignitat de la pagesia! Prou d'incompetència davant la crisi" els pagesos gironins es concentraran a les 12 del migdia a la plaça del Lleó, des d'on avançaran fins a la delegació del Govern de la Generalitat al llarg de la Gran Via de Jaume I. També s'han convocat altres manifestacions entre el 28 i 29 de novembre a Tarragona, sis poblacions de Barcelona i Lleida.

Tal com va explicar Caball, després de diverses manifestacions, seguides d'un llarg silenci per part dels representants polítics torna a ser hora que el sector exigeixi al Govern que "reaccioni i solucioni els nostres problemes". El fet és que el sector agrari, no només el gironí, sinó el de tot Catalunya ha tancat els darrers sis mesos amb PIB negatiu i zero el darrer, valors que "posen en perill la viabilitat de les explotacions", va afirmar Caball. I va afegir que el sector "no pot presentar cap Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO), però les nostres pèrdues poden arribar a ser fins i tot més elevades que moltes de les presentades".

Condicionants negatius

Sobretot, si es tenen en compte diversos factors que els agreugen el període de crisi. Tal com va remarcar Caball: l'increment dels costos de producció, provinents de l'encariment del preu del petroli (s'ha multiplicat per 4 respecte al 1999), dels pinsos i de l'energia; juntament amb la baixada "continuada" dels preus dels productes dels pagesos; la revisió de la PAC que preveu ?menys ajudes europees i l'eliminació de com a mínim el 50% dels fitosanitaris (que provocaran un descens de la producció). Tots aquests elements faran que "en els propers anys hi haurà una sacsejada i baixada dels actius i ens en ressentirem. Si es tanquen explotacions de casa nostra i es plega, això no ho acabarem de recuperar mai", segons UP.

L'objectiu principal del sindicat és aconseguir un canvi en el pensament dels representants polítics i fer que la pagesia esdevingui una de les seves prioritats. També reclamen una regulació justa de les pràctiques comercials i una garantia de les normes en matèria sanitària i dels consumidors.