L'empresa Escayolas Casanovas CB, amb domicili a Ódena, ha presentat una sol·licitud de permís d'investigació minera per recurs de la secció C) guix que abasta 41 quadricules mineres a la Direcció General d'Energia i Mines del Departament d'Economia i Finanzas. El projecte s'anomena Cogysa 3 i abasta terrenys situats als termes municipals de Gombrèn, la Pobla de Lillet i Campdevànol.

Segons ha explicat l'alcalde de Gombrèn, Eudald Picas (CiU), l'Ajuntament ha rebut una notificació del Ministeri en què se'ls informa que una empresa fa un mostreig dels minerals ubicats a la númeroses vetes de guix situades a l'obaga de 35 quilòmetres propera al coll de Merolla que abasta els termes municipals de la Pobla de Lillet, Gombrèn i Campdevànol. Picas ha explicat que la zona ha estat tradicionalment de molta explotació minera. A la zona del coll de Merolla. Segons ell, unes dècades enrera, s'hi havien explotat a la vora de 10 guixeres. "Si hi busquen guix segur que n0'hi trobaran perquè aflora a les roques i és ben visible", va dir Picas.

Picas ha concretat que una de les antigues guixeres situada al terme municipal de Campdevànol serveix ara serveix d'abocador comarcal de runes.

L'alcaldessa de la Pobla de Lillet, Carme Rossell, ahir, va explicar que en un principi desconeixia el tema, encara que va reconèixer haver sentit alguna cosa.

Picas va explicar que sabia que 25 anys enrera una empresa petrolifera havia fet propeccions a la zona del coll de Merolla. Segons ell, en van trobar però en una quantitat que no en feia viable una extracció del mineral. A la zona hi ha la mina de Riutort (Guardiola de Bergueda)que són les restes d'una explotació petrolifera molt primària de començaments de segle. Encara, després de 100 anys d'inactivitat, s'hi pot veure petroli nadiu que regalima de les roques. La mina ara es fa servir com a atracció turística i també per mostrar l'origen del petroli als escolars. El petroli en un pricipi s'extreia de les margues bituminoses que afloraven a l'exterior. Més tard van optar per construir galeries per així obtenir més benefici. Això no obstant al cap de poc temps el cost de l'explotació va ser més gran que el benefici, per la qual cosa les van deixar.

Un portaveu d'Escayolas Casanovas, ahir, va descartar que cerquessin petroli. Això no obstant, no va voler aclarir quin tipus de mineral cercaven ni l'objectiu de les prospeccions

La cerca de petroli a l'obaga del coll de Merolla, als anys 70, va ?coincidir en una època en què una empresa petrolifera francesa va fer prospeccions per detectar ?petroli a diferents indrets de la ?Garrotxa i el Ripollès. A més dels ?termes de Gombrèn, ?Camp?devànol i la Pobla de Lillet es van fer ?cates a Riudaura a la Garrotxa. Les prospeccions a Riudaura van representar un sotrac important per la localitat que es va omplir de ?treballadors i tècnics petrolífers. Les propeccions a Riudaura van durar mesos però el resultat va ser el ?mateix que a les localitats del ?Ripollès i el Berguedà. És a dir, que n'hi ha però de moment no prou.