La població catalana té més cromosomes d'herència jueva que d'origen nord-africà. Un estudi publicat a la revista American Journal of Human Genetics indica que els catalans han heretat un 6,2% de la línia genètica jueva, i un 2,3% de la nord-africana. Uns percentatges que situen Catalunya com una de les comunitats on menys es van barrejar els codis genètics de la península Ibèrica.

L'estudi, titulat "El legado genético de la diversidad e intolerancia religiosa: linajes paternos de cristianos, judíos y musulmanes de la Península Ibérica", l'han elaborat científics de la Universitat de Leicester del Regne Unit i de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona. Dels resultats de la investigació respecte els orígens dels cromosomes se'n desprèn la diferència entre els cromosomes catalans amb els dels espanyols. De fet, en la mitjana de la península Ibèrica dels diferents territoris analitzats hi ha un 10,6% d'ADN nord-africà i un 19,8% d'herència sefardita. En canvi, els percentatges catalans és d'un 2,3% de cromosomes nord-africans i un 6,2% jueus.

Si bé el que queda constat amb l'estudi és que els segles de convivència, amb major o menor proximitat entre els diferents pobles, ha quedat gravat en els codis genètics dels catalans, gallegs, andalusos o, per exemple, menorquins.

Per arribar a aquestes conclusions els científics van analitzar el cromosoma Y, present a tots els homes i que es transmet de pares a fills, d'una mostra de 1.140 persones de tota la península Ibèrica, en busca de rastres nord-africans i sefardites. Els resultat d'aquesta anàlisi genètica va ser comparat amb la informació genètica dels pobles nord-africans, en concret de Marroc i Algèria, i comunitats sefardites de l'actualitat.

El 2,3% d'herència nord-africana situa la població catalana com la segona amb un percentatge menor de la Península i només superats pel o,9% de Castella-la Manxa.

No obstant, el recent estudi publicat per la la revista American Journal of Human Genetics revela que el 15,1% dels cromosomes de la població valenciana presenta característiques atribuïbles als ancestres jueus sefardites i un altre 12,8% de poblacions originàries del nord d'Àfrica. Unes xifres més pròximes a la mitjana peninsular que les catalanes.

Els aragonesos també presenten unes caracterísques genètiques particulars. I és que si bé tenen un 4,8% d'herència genètica marroquina i algeriana, també tenen més pronunciats els gens jueus. I és que segons l'estudi realitzat per ambdues universitats el 35,8% de la cadena genètica coincideix amb els gens de les comunitats sefardites. Una xifra només superada pels asturians, amb un 45,2%. Mentre que la major coincidència amb el poble nord-africà és per Menorca i la població del nord-oest de Castella, amb un 21,5% i 21,7% respectivament.