És obvi que la conscienciació mediambiental és una tasca comuna de la societat per partida doble: des de la individualitat de cada ciutadà i des dels organismes -oficials o no-, que vetllen per aquesta qüestió. El ciutadà ha de voler reciclar i les organitzacions han d'ensenyar qui no en sap i, fins i tot, sancionar qui incompleix les normatives acordades.

Ara bé, a vegades passa, com a Blanes, que a causa de l'incivisme d'alguns ciutadans que opten per no fer les coses de la manera que s'acorden, hi ha models que no funcionen, fracassen i s'han de canviar. Per aquet motiu, a partir d'ara, la recollida porta a porta de matèria orgànica deixarà de fer-se en algunes zones, com el barri de Mas Florit.

El president de l'associació de veïns d'aquest barri, Manuel Armentero, creu que el regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Blanes, Celestino Lillo (PP), "ens retira el porta a porta i el realitzarà en altres indrets". Armentero assegura que això "a nosaltres [els veïns] ens ha molestat perquè ens n'hem assabentat gràcies a EUiA i, a més, l'alcalde no ens va rebre perquè no teníem cita prèvia". El president veïnal esmenta, també, que l'associació "ha presentat una queixa al registre municipal".

Per la seva banda, Lillo assegura que, sí bé és cert que es redueix en alguns llocs la recollida porta a porta, en cap cas "es deixarà de fer la recollida selectiva perquè l'única cosa que canvia és el model". Fins ara, alguns ciutadans de la vila dipositaven les seves deixalles -prèviament classificades per reciclar en brossa, matèria orgànica, vidre, plàstics i paper- davant la porta de casa i un camió s'encarregava de recollir-les, i així s'evitava que els ciutadans haguessin de desplaçar-se fins als contenidors. Aques fet presentava un punt de comoditat important per a l'usuari però, al mateix temps, un aspecte criticable per part dels habitants del municipi, que han vist com això no ha reduït la brutícia de la forma que s'esperava. I és lògic aquest últim aspecte, ja que si algú aprofita la recollida de matèria orgànica per llençar un altre tipus de deixalla, fracassa l'objectiu de reciclar correctament. A això, se li ha d'afegir l'incivisme d'alguns ciutadans. La brutícia sovint s'escampa més enllà de la porta de les cases, i provoca un aspecte de deixadesa important.

La nova plica

El regidor popular explica que com que no tota la ciutadania "col·labora en la recolliad selectiva" s'ha optat per buscar un altre model. Tot i això, Lillo afegeix que amb aquest nou model, en el qual encara s'està treballant per tenir-lo enllestit durant aquest mes, "es tindrà en compte destinar els recursos econòmics i humans necessaris" ja que, tal com descriu el regidor, si es crea un model però no se'l dota de mitjans econòmics i de personal és impossbile que funcioni. En aquest sentit, el regidor exemplifica que l'actual plica "no contempla un òptim servei de neteja viària" ja que segons dóna a entendre "el servei és sota mínims".

Lillo assegura que fa prop de "vuit mesos que estem treballant, tant la regidoria d'Hisenda com la de Medi Ambient, en la nova plica". Ara bé, no solament es treballa des de l'Administració local sinó que aquesta ha encarregat un estudi a una empresa privada per què faci el projecte de funcionament de la recollida urbana de brossa, tant la viària com la de contenidors. Aquest estudi, que té un cost de 30.000 euros, també és supervisat pels tècnics municipals, els quals ajuden a aquesta empresa en aspectes que formen part de la realitat municipal.

Serà l'empresa privada l'encarregada de marcar el model a seguir per part de l'Ajuntament, ja que aquesta és l'especialista en la màteria. De totes maneres, el regidor popular assegura que des de l'Ajuntament "hem visitat altres poblacions com l'Hospitalet, Esplugues, Mataró i Girona" per veure els seus models de recollida de brossa i recollida selectiva la qual cosa, juntament amb l'estudi realitzat a Blanes, ajudarà "a definir el model d'implantació" a la vila.

Postura contradictòria

En el passat ple municipal, l'agrupació municipal d'EUiA, encapçalada pel portaveu Joan Salmerón, va mostrar-se disconforme respecte a la retirada del servei de recollida porta a porta que va iniciar aquesta formació. Segons Salmerón, no hi havia necessitat de fer-ho. D'aquest mateix parer és el president de l'Associació de Veïns Mas Florit, qui va exposar a tots als regidors que li semblava més lògic no implantar aquest sistema de recollida en altres barris que encara no n'han disposat mai, que no pas eliminar-lo a Mas Florit, que va ser pioner en aquest tipus de recollida. Al regidor de Medi Ambient, li sembla "absurd" que EUiA opti per anar contra el model que el govern vol presentar "quan a Barcelona el grup encapçalat per la regidora Imma Mayol (ICV) també el vol implantar".

El nou sistema encara no s'hapresentat al plenari, però Lillo confia que pugui aprovar-se aquest gener. A més, el regidor també afirma que la recollida de matèria orgànica "s'anirà implantant a tot el municipi fins al 2011" any que considera que tot Blanes tindrà la possibilitat de reciclar aquest tipus de deixalla. Després hi ha, evidentment, la voluntat de cada ciutadà.