Aprofitant l'últim dia de presentació d'al·legacions als projectes d'Àrees Residencials Estratègiques (ARES) a Torroella de Montgrí i l'Estartit, l'entitat socioecologista Gent del Ter, va presentar el passat 30 de desembre les al·legacions respecte al projecte a la Closa de la Casa Nova on expressaven la seva disconformitat total d'aquesta iniciativa del Govern català.

Després de la seva interpretació en el ple del mes de desembre de Torroella de Montgrí on ja van manifestar el seu desacord, Gent del Ter va fer entrega al Departament de Política Territorial i Obres Públiques (PTOP) les 5 al·legacions respecte a l'ARES de 688 habitatges de protecció directa i associada que es vol construir a la zona de la Closa de la Casa Nova de l'Estartit, al terme municipal de Torroella de Montgrí. Aquest projecte segons els socioecologistes no comportarà cap benefici a la població, sinó tot el contrari.

En aquest sentit, expliquen que l'agressió mediambiental no serà l'única, sinó que també comportarà "un problema d'enfrontament social" dins del sector de la construcció. L'empresa encarregada de realitzar aquest projecte és, segons el document, TEYCO, una empresa forana que a banda de treure llocs de treballs a les empreses del municipi saturarà l'oferta d'habitatges buits i en venda que ja hi ha en aquests moments, no tan sols a Torroella i l'Estartit, sinó a tot Catalunya que són, a més "susceptibles de ser reconvertits en habitatges social". Motiu pel qual, Gent del Ter consideren que el Projecte ARES "ha esdevingut caduc, de manera precipitada", partint dels "canvis econòmics i en el sector de la construcció", un col·lectiu que "en teoria es vol reactivar".

Funció mediambiental

Segons els socioecologistes, la zona on la Generalitat promou aquest projecte amb 229 habitatges de protecció directa i 459 d'associats, anomenada els Salats, és un terreny en "litigi" i situat en zona "inundable". Precisament al·le?guen que per aquest motiu "aquesta closa salva de la inundació d'altres zones", fet que no succeirà si s'hi construeix i caldran "contínues inversions de diner públic".

A més, el col·lectiu també sol·licita que "es mantingui l'únic corredor que queda darrere del Ter Vell des de les Maures" i que es "retirin les runes" que van ser abocades per tapar l'aiguamoll "mentre es plantejava desurbanitzar la Pletera", una actuació que no va impedir segons Gent del Ter que fos freqüentat pels ocells.

De fet, segons afirma Gent del Ter aquesta no és la primera vegada que s'han presentat al·legacions a la urbanització "d'aquest corredor biològic i aiguamoll", ha que ja s'ha fet en el moment del Pla General, Pla Director de l'Empordà i el Pla Litoral. Juntament amb les al·legacions es va entregar la carta enviada al Departament de Patrimoni Natural, en què s'oposaven al projecte de 400 cases.