L'enderroc dels prop de 400 bungalous de les instal·lacions del Club Med de Cadaqués continua aturat quatre anys i mig després que el complex de vacances tanqués les portes. L'Estat assegura que aquest 2009 serà l'any definitiu perquè les construccions vagin a terra, i que només queden per tancar alguns serrells administratius. De fet, ja es té el compromís verbal de l'Ajuntament de Cadaqués per eximir l'Estat de pagar els impostos, però la subdelegació no vol fer cap pas fins que no rebi la carta del consistori que li ho comunica. El projecte per enderrocar els bungalous es calcula en més de 6 milions d'euros.

El juny del 2004, el complex turístic del Club Mediterranée, situat en ple cap de Creus, tancava les seves portes. Aquest vestigi de l'urbanisme ferotge a la Costa Brava ha de desaparèixer i, en el seu lloc, hi ha de tornar a quedar un paratge natural. De fet, durant aquests quatre anys i mig, tant l'Estat com la Generalitat han fet passos perquè els bungalous vagin a terra, però l'enderroc encara no s'ha materialitzat.

Després de la compra del complex per part de l'Estat, el setembre del 2006, es va fer una prova per derruir bungalous. I el gener de l'any passat, va començar la deconstrucció de les zones més properes al mar (com ara l'embarcador), uns treballs que van acabar-se el mes de juliol.

Entre les actuacions que s'han fet, també hi ha hagut la constitució d'una comissió de seguiment per coordinar les tasques d'enderroc de les construccions, que amenacen ruïna. El cert és, però, que gairebé un any després de la primera reunió (la comissió va començar a caminar el 19 de gener del 2007) els bungalous del cap de Creus encara es mantenen dempeus. Entre les darreres traves que hi havia per engegar la deconstrucció hi havia el fet que l'Ajuntament de Cadaqués no havia eximit l'Estat de pagar els impostos de l'enderroc. Ara, aquest escull ja s'ha superat i la subdelegació té el compromís verbal de l'Ajuntament. Tot i això, no es vol fer cap pas fins que no es rebi aquesta garantia per escrit.

Un cop se salvi aquest escull, Estat i Generalitat s'hauran de posar d'acord per portar a terme l'enderroc. I és que el Govern estatal s'encarregarà del desmuntatge dels bungalous, i la Generalitat del trasllat de la runa i les roques. Tot el procés d'enderroc es farà sense cap excavadora, i els materials es traslladaran amb camions.

Tot i que l'Estat assegura que aquest 2009 serà clau perquè l'antiga ciutat de vacances desaparegui, el cert és que no hi ha encara data sobre la taula. No se sap si serà abans o després de l'estiu quan començarà el desmuntatge dels prop de 400 bungalous. Tot i això, el subdelegat a Girona, Francesc Francisco-Busquets, indica que el procés és "molt madur".

Asfaltar la carretera

El que sí que està assegurat és que durant el període estiuenc no es faran tasques de deconstrucció al Club Med. Segons explica el regidor d'Urbanisme de Cadaqués, Valentí Serinyana, "durant la temporada estiuenca no es faran els treballs perquè comporten un trànsit continuat de camions, i se'ls ha demanat que de juliol a agost s'aturin aquestes obres".

Serinyana ha indicat que aquest aspecte s'ha inclòs en el projecte de deconstrucció. A més, també s'hi ha incorporat una altra petició feta per l'Ajuntament de Cadaqués: que un cop s'acabi l'obra s'asfalti la carretera que mena al cap de Creus. "Cal recalcar-ho, perquè aquesta partida per pavimentar els accessos s'ha inclòs dins el pressupost", ha conclòs el regidor.

El pressupost d'enderroc del Club Med de Cadaqués es calcula en 7,1 milions d'euros. D'aquests, més de 6 milions d'euros són per a la deconstrucció dels prop de 400 bungalous que formen l'antic complex de vacances.