L'Ajuntament de Puigcerdà està convençut que té la raó en el conflicte amb el municipi francès de la Tor de Querol per la captació d'aigua de la canonada que transcorre per sota el Canal Internacional, i ha exposat els seus raonaments als mateixos veïns de la població francesa. Un equip de treballadors municipals es va desplaçar fa uns dies a la Tor per repartir bústia per bústia un informe de l'Ajuntament, en què s'explica al detall la seva versió de les captacions.

En aquest informe, Puigcerdà avisa que actualment la canonada soterrada agafa 140 metres cúbics per hora, que equivalen a 38,8 litres per segon i no els 135 litres per segon que denuncia la Tor per error, segons Puigcerdà. L'informe també explica que la canonada es va instal·lar per corregir un descens de la capacitat de portar aigua en una de les últimes remodelacions.

La delegació també va entrar l'informe al registre municipal de la Tor perquè quedi constància oficial de la seva posició. Però la disputa amb el municipi de la vall del Querol no és nova, sinó que ja fa uns mesos que s'arrossega.

L'enginyer que assessora Puigcerdà, Josep Cordomí, va explicar que a l'estiu les autoritats de la Tor van posar cadenats a les vàlvules de la captació. Després d'això es va celebrar una reunió a l'ajuntament de Puigcerdà amb els alcaldes dels dos municipis, Joan Planella i Marcel Peytaví, que no va acabar perquè el tinent d'alcalde la va abandonar enutjat.

Els serveis tècnics de Puigcerdà van haver de trencar els cadenats per poder restablir el cabal que estableix el Tractat de Baiona -del 1868- i que ara la Tor pretén redefinir.

Arran d'aquest incident i de múltiples actes vandàlics soferts a la captació -que tot i ser en territori francès és de propietat de Puigcerdà-, l'equip de govern va fer instal·lar-hi càmeres de videovigilància.

Des del consistori puigcerdanès van explicar que Peytaví ja acumula un historial de situacions conflictives al voltant de l'aigua que ha trencat la relació d'amistat que tenia amb l'anterior alcalde, Albert Truno.

Des del consistori puigcerdanès es considera que el que podria empènyer Peytaví en l'àmbit personal a intentar retallar els drets de captació de Puigcerdà és la seva afició a la pesca.

Oficialment, però, el que consta a l'equip de govern de Joan Planella és que la depuradora que ha construït la Tor aigües avall de la captació és d'una tipologia que necessita un cabal mínim per funcionar.

Això és vist per Puigcerdà com una errada de previsió, ja que el Tractat de Baiona, signat de manera bilateral entre els estats espanyol i francès, estableix clarament que Puigcerdà té un ús prioritari de l'aigua i el dret de captar la meitat del cabal amb un mínim usual de 300 litres per segon a través del Canal Internacional.