L'equip de govern de Figueres s'oposa a la creació del parc eòlic que l'empresa Gamesa projecta sobre 32 municipis de la comarca de l'Alt Empordà. Així ho ha explicat el regidor de Medi Natural, Richard Elelman (ICV), que assegura que estan a favor de les energies alternatives però que "tal com està plantejada aquesta iniciativa, sembla que tindrem un macroparc i aquesta no és la idea de paisatge empordanès que volem".

El projecte per impulsar un parc eòlic el va fer públic per primera vegada l'alcalde de Figueres, Santi Vila (CiU), durant una conferència de balanç de mandat en la qual va assegurar que el consistori veia de bon ull un petit parc al municipi i que s'estava estudiant la proposta. Pocs dies després, però, Diari de Girona feia públic que el projecte ja estava molt avançat i que la capital altempordanesa podria acollir dos molins -en nombre previst a cadascun dels municipis- ja el 2010. Sembla ser, però, que Vila ha canviat d'opinió arran de les darreres converses mantigudes entre ambdós membres del consistori, segons va assegurar el mateix Elelman.

L'empresa Gamesa, especialitzada en tecnologies per a la sostenibilitat, va fer públic que impulsaria la creació d'aquest parc amb l'objectiu que els municipis afectats siguin autosuficients energèticament. La Generalitat, que dóna suport al projecte, ja ha negociat amb els sis ajuntaments que han donat el vistiplau a la proposta. Cada molí tindria una alçada de 138 metres, 180 amb les pales i podrà generar fins a 4,25 megawatts de potència.

Gamesa ha promès compensacions econòmiques per als municipis que participin en el projecte de parc eòlic descentralitzat. La intenció de la companyia passa per començar a construir-lo l'any vinent. Alguns ajuntaments han fet consultes amb organitzacions ecologistes per tenir el seu suport.

L'exalcalde de Garriguella, Joan Losilla (CiU), ja va declarar a la cadena SER que "ens agradi o no ens agradi hi haurà municipis que hauran de suportar-ho perquè les propietats són les propietats" i, per tant, deia Losilla, "qualsevol propietat pot pactar amb qualsevol empresa per poder posar un parc d'aquesta índole".

Precisament en aquest sentit, Elelman ha explicat que les compensacions que l'empresa preveu donar als municipis que participin en el projecte "poden ser molt temptadores i, per això, hem de buscar una manera perquè tothom en surti beneficiat sense haver de fer el parc". A banda d'això, el regidor ecosocialista ha explicat que han encarregat un estudi a l'Institut Cerdà, especialitzat en l'objectiu de "buscar un equilibri entre el paisatge i les energies renovables i, un cop tinguem el document, veurem les alternatives que tenim".

En espais degradats

Amb tot, Elelman va insistir que "hi podem guanyar molt energèticament però hi podem perdre molt en d'altres sentits i, personalment, m'inclino perquè si s'ha de fer es faci en un espai degradat com per exemple els corredors d'infraestructures".

A banda d'això, Elelman assegura que ja s'ha posat en contacte amb el Consell Comarcal de l'Alt Empordà "per tal de repartir-nos els casos a estudi i també ho he tramès a la Xarxa Mediambiental de l'Àrea de Figueres perquè treballem conjuntament en les energies renovables".