Fer obres per crear quatre noves places a la residència que té al carrer Empúries de Girona. I obrir dos nous equipaments a la ciutat i en algun punt de la costa de l'Empordà. El primer projecte ja s'està fent realitat (de fet, les obres són a punt de començar) i els altres dos els està estudiant però falta perfilar-los i definir-ne el finançament. L'entitat gironina Mifas (Minusvàlids Físics Associats) té clar que tot plegat ha de ser una realitat, i més tenint en compte que hi ha llista d'espera. De moment, els treballs a l'edifici del carrer Empúries estan a punt de començar amb els diners que l'entitat ha rebut d'una caixa d'estalvis i de l'Estat.

Es tracta de l'única residència que ara mateix té Mifas (i una de les úniques de la demarcació per a persones amb discapacitat física), i és el lloc on viuen 32 persones: 28 a la residència pròpiament dita i 4 a la llar residència, aquestes últimes amb un grau de disminució menor. Però n'hi ha unes quantes més que esperen tenir un lloc per viure sense haver de dependre dels familiars. "Viure a la residència ha de ser com estar a casa", explica la directora del centre, Susi Molina, que afegeix que per això mateix l'objectiu no és que hi hagi moltes places, i que explica que "és molt difícil que hi hagi llocs lliures perquè la gent es queda aquí fins que decideix marxar o mor".

És probable que algunes de les persones que ara mateix l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (Icass) de la Generalitat té en llista d'espera tinguin lloc d'aquí a poc temps a la residència de Mifas perquè l'entitat hi afegirà quatre noves places amb els diners que ha rebut d'una donació de Caixa Sabadell: 21.000 euros, que se sumen a una quantiat similar que abans hi havia destinat el Ministeri d'Educació, Política Social i Esports.

L'obra és complicada perquè s'ha de tirar a terra una part de l'edifici, la que actualment ocupen els despatxos mèdics i d'infermeria i els espais per als voluntaris, i fer que estigui condicionat per a persones que van amb cadires de rodes: passadissos de com a mínim un metre vint d'amplada, ascensors més amples i habitacions amb un espai lliure de com a mínim tres metres de diàmetre perquè els que van amb cadires puguin moure's-hi sense problemes.

Projecte inèdit

A banda d'aquesta residència, a Girona ciutat Mifas està estudiant seriosament obrir un altre centre que té unes característiques que no encaixen amb cap dels tipus de llar per a discapacitats físics que té en compte el Departament d'Acció Social i Ciutadania. "Tindria, com la del carrer Empúries, les portes obertes i cap horari d'entrada o sortida, però seria un lloc amb facilitats per a les persones que volguessin venir des de fora de Girona cap a la ciutat amb l'objectiu d'estudiar-hi o de treballar-hi. Serien persones amb un grau de discapacitat que no requerís haver-los de fer canvis de postures a la nit, i interessades en el model econòmic que es plantegés", diu Molina.

I és que les persones que viuen en residències com la que ara té Mifas a Girona acaben disposant finalment d'un 25% per cent de la paga que els pertoca per la seva minusvalidesa, al voltant d'uns 190 euros al mes. La resta se'ls queda l'Icass i els fa servir per pagar la residència. Si aquestes persones estan ocupades en un Centre Especial de Treball (empreses que tenen un elevat nombre d'empleats amb discapacitats), "el sou que cobren és tan poc que moltes vegades es pregunten si els val la pena treballar", afegeix la directora del centre.

Per tot plegat, diu, caldria buscar solucions "atractives" per a les persones que anessin a la nova residència, que es preveu que sobretot serien joves que han patit discapacitats per malalties o accidents.

A prop del mar

D'altra banda, l'entitat ha explicat que també té en ment crear una altra residència en algun punt de la costa de l'Empordà. En aquest cas, seria similar a la del carrer Empúries però tindria places de respir (aquelles on van les persones amb discapacitat física que viuen amb familiars però que se'n separen en períodes concrets, com els caps de setmana) i fins i tot podria ser un destí de programa de vacances.