Concretament, el reforçament de les altes pressions al voltant de les Illes Britàniques i l'aprofundiment d'una depressió a la Mediterrània afavoriran que una massa freda procedent del nord d'Europa es mobilitzi cap a Catalunya a partir del matí del dia de Reis.

Serà, però, a partir de la tarda o del vespre quan la temperatura baixarà prou com perquè les precipitacions caiguin en forma de neu a totes les cotes. No s'esperen grans nevades però sí enfarinades, o gruixos de pocs centímetres, que no cauen sovint a l'àrea litoral.

Els dies següents serà el moviment de la depressió mediterrània el que determinarà la possibilitat de més neu, però tot indica que el temps vindrà dominat per la nuvolositat variable, i que, en alguns moments, la depressió tornarà a injectar prou humitat com per tornar a donar nevades a punts del litoral, del prelitoral i de les comarques nord-orientals.

Les temperatures diürnes seran molt baixes tot i que les mínimes no baixaran excessivament fins a finals de setmana, quan l'entrada de l'anticicló donarà lloc a fortes glaçades nocturnes. Arran d'aquest pronòstic el Servei Meteorològic de Catalunya ha activat un avís de Situació Meteorològica de Risc per neu.

Segons les darreres informacions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) entre la una de la matinada del dia 6 de gener i les set del matí del dia 7 de gener el gruix de neu pot ser superior a dos centímetres a cotes superiors a 300 metres. Entre les una de la matinada del dia 6 i les set del mateix dia les precipitacions en forma de neu seran probables a les comarques de l'Alt Empordà, el Baix Empordà, la Garrotxa, el Gironès i el Pla de l'Estany.

A partir de les set del matí del dia 6, les precipitacions en forma de neu seran probables a l'Alt Camp, Alt Penedès, Anoia, Bages, Baix Llobregat, Baix Penedès, Barcelonès, Berguedà, Conca de Barberà, Garraf, Maresme, Osona, Segarra, Selva, Solsonès, Tarragonès, Vallès Occidental i Vallès Oriental, mentre que a partir de les una del migdia la probabilitat de nevades s'estendrà a bona part del territori català.

D'altra banda, s'esperen gruixos de neu d'entre dos i cinc centímetres en general, tot i que puntualment podrien acumular fins a 10 centímetres. La neu podria baixar fins el nivell del mar, al litoral nord a partir del matí i al litoral central i sud al llarg de la tarda. A més, la neu podria quallar per sota dels 300 metres, amb més probabilitat a les zones interiors. L'episodi de neu continuarà fins el dia 9 de gener.

Davant d'aquestes prediccions, el Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació recorda que cal extremar les precaucions en cas d'haver d'agafar el cotxe, fer seguiment de les condicions meteorològiques a través dels mitjans de comunicació, i trucar al telèfon 112 per a qualsevol tipus d'emergència.