06 de gener de 2009
06.01.2009
guàrdia civil/balanç'08
girona

Denuncien 40 persones que volien treure del país diners sense declarar

06.01.2009 | 14:57

La Guàrdia Civil de Girona ha denunciat, durant l'any 2008, quaranta persones que han infringit la llei de control de canvis en intentar treure d'Espanya, a través de l'aeroport de Girona o del pas fronterer de la Jonquera, més d'1,7 milions d'euros sense declarar.

Tant el nombre d'infractors com els diners intervinguts han augmentat notablement respecte a l'any anterior, ja que el 2007 la Guàrdia Civil va denunciar 24 persones per aquesta mateixa infracció i va intervenir poc més d'un milió d'euros, ha informat aquest cos.

La llei de control de canvis regula les obligacions, les actuacions i els procediments per prevenir i impedir la utilització del sistema financer o d'altres sectors d'activitat econòmica per al blanqueig de capitals procedents de la comissió d'un delicte castigat amb pena de presó superior a tres anys.

Segons aquesta normativa, ningú no pot sortir d'Espanya amb més de 10.000 euros ni circular pel seu interior amb més de 100.000 euros sense haver fet els tràmits administratius pertinents amb Hisenda, que certifiquin que no es tracta de diners «negres», com es denominen els obtinguts a través d'algun il·lícit penal, o de diners «grisos», com es coneixen els aconseguits per qualsevol treballador sense que els hagi declarat.

Segons els responsables de la Policia Judicial de la Guàrdia Civil de Girona, en el 90% dels casos els infractors argumenten que desconeixien el procediment legal que havien de seguir, i que portaven els diners, en metàl·lic o en xecs al portador, per comprar vehicles, pisos o per pagar unes vacances. En concret, el 2008 a la frontera de la Jonquera es va denunciar 23 infractors i es va intervenir un total de 1.104.161 euros.

Per trimestres, el primer de l'any es van denunciar 14 persones que van intentar treure 675.991 euros; en el segon trimestre no es va localitzar cap infractor; en el tercer es van denunciar 5 persones que portava en total 146.850 euros i els últims tres mesos de l'any els van denunciar van ser 4 persones i els diners intervinguts 281.320 euros.

A l'aeroport Girona-Costa Brava, es va denunciar 17 persones durant tot l'any i es van intervenir 633.680 euros. Només dos del total de detinguts eren dones i, per nacionalitats, 9 eren marroquins, 5 xinesos, 3 italians, 3 francesos, 2 alemanys, 2 espanyols, 2 britànics, 2 polonesos i la resta de diferents països com Grècia, Holanda, Portugal, Iugoslàvia, el Pakistan, Romania o Algèria, entre d'altres.

Els diners intervinguts són ingressats al Banc d'Espanya, a excepció de 1.000 euros, que se li deixen a l'infractor, i Hisenda obre un expedient sancionador que acaba amb una multa econòmica depenent de l'import decomissat, la seva procedència i la intencionalitat amb què s'ocultava la seva existència. Posteriorment, després del pagament de la sanció, es tornen els diners que determini Hisenda.

Entre els casos detectats aquest any a la Jonquera destaca el de dos ciutadans xinesos que pretenien treure diners del país: un d'ells una dona amb residència a Itàlia que portava 23.000 euros a la seva bossa, i un altre d'un home al qual li van trobar 43.000 euros en una bossa de mà i 150.000 més amagats sota el folre del maleter del seu cotxe. Els agents van localitzar també un ciutadà marroquí que intentava passar la frontera amb 30.000 euros i que va fugir abandonant els diners, cosa que va posar la Guàrdia Civil sobre la pista d'una banda de traficants que distribuïen droga entre Girona i Castelló, sis dels membres de la qual van ser detinguts.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema