A uns tres milions d'euros o potser més pugen els danys causats pel gran temporal de llevant que va afectar la Costa Brava el passat 26 de desembre. Segons Joan Giraut, alcalde de Platja d'Aro, les destroces materials "han estat considerables tant a la Platja Gran com al Port d'Aro i també al camí de ronda de s'Agaró".

Giraut va explicar ahir, en el decurs d'una reunió amb els afectats pel temporal, que, després d'una trobada amb el subdelegat del Govern a Girona, Francesc Francisco, es va "descartar" demanar zona catastròfica per a Platja d'Aro, "atès que la tramitació seria molt llarga i, a més, el Consorci d'Assegurances ho pot cobrir tot i amb molta més celeritat". L'alcalde platjarenc va donar compte de les gestions oficials realitzades, assenyalant que hi ha molts locals on es poden qualificar els danys de "sinistre total", per la qual cosa va dir que recomanava que els propietaris reclamessin a les asseguradores, "ja que així tot pot anar més ràpid".

Giraut va explicar als damnificats que "tot el que podem ajudar des de l'Ajuntament, ho farem, però és important que cadascun evaluï els seus propis danys i els posi en coneixement de l'asseguradora, també que netegi i arregli els desperfectes i guardi totes les factures per reclamar després".

Els danys causats pel temporal de llevant van ser abundants. Solament arreglar les lloses arrencades del passeig marítim, reparar el mobiliari, l'enllumenat i altres elements arquitectònics malmesos, costarà dos milions d'euros o més. Les destrosses de Port d'Aro pugen a 800.000 euros; els desperfectes al camí de Ronda de s'Agaró a 100.000 euros, "afegint-hi altres imprevistos que pugin sortir", segons l'alcalde. Va aclarir que l'Ajuntament haurà de fer-se càrrec d'una part, però que la Direcció General de Costes "contribuirà a les despeses de reparació, mitjançant una partida destinada a "manteniment", perquè així la tramitació administrativa serà més ràpida".

Joan Giraut va informar, que, pel que fa als danys privats, "Protecció Civil pot ajudar amb una línia de crèdit d'un màxim de 8.000 euros, una vegada les asseguradores hagin pagat i van dirigides tant a negocis com a comunitats de veïns". La neteja dels locals i les reparacions, les han de pagar les respectives asseguradores.

Quant als terminis per tornar a la normalitat, l'alcalde va calcular que "possiblement tot quedi arreglat abans de Setmana Santa, perquè es puguin obrir els establiments amb tranquil·litat", afegint seguidament que "allà on no hi arribi la Direcció General de Costes econòmicament, ho farà l'Ajuntament i també la Generalitat".