La recuperació de la muralla al centre de la vila d'Hostalric començarà a ser una realitat aquest any, ja que el consistori preveu començar-hi les obres durant el 2009 i suposaran un canvi d'imatge del centre de la població. En concret, es recuperarà la muralla que va des de la Torre dels Bous fins a la Torre de les Tuies Negres, és a dir, el tram que ressegueix l'antiga carretera i que és la paret mestra dels habitatges que donen al carrer Major d'Hostalric.

Uns habitatges que, en la seva gran majoria, tenen balcons que sobresurten de la muralla i que el projecte els preveu eliminar i deixar-los sense efecte. Aquest punt és el que ha generat més controvèrsia entre els 52 veïns que es veuen afectats per la recuperació de la muralla i per tal de posar-hi solució, ressalta el regidor d'Urbanisme, Joan Serras (HC) "apostem per un sistema d'expropiació, per tal de compensar el perjudici que es fa als ciutadans" en eliminar unes terrasses que, en molts casos, han esdevingut el sostre dels garatges dels habitatges .

A partir de divendres que ve, Ajuntament i veïns reiniciaran les converses, unes trobades individuals, remarca Serras per tal que "els puguem explicar cas per cas com se'ls farà la remodelació i es puguin començar les obres".

El projecte de recuperació de la muralla d'Hostalric es duu a terme des de fa gairebé 30 anys i té com a objectiu, segons el consistori, dignificar l'antiga muralla que fortificava Hostalric en l'època medieval.

El projecte que es desenvoluparà aquest any es va aprovar el mes de setembre i té un pressupost d'un milió d'euros. A més de l'eliminació dels balcons dels habitatges preveu, explica el regidor d'Urbanisme "fer una neteja de la façana de la muralla, s'unificaran totes les dimensions de les obertures de les cases" i a més, tot en el seu conjunt tindrà una unitat de color, ja que tota la pedra serà "volcànica i tota la fusteria, d'un color fosc".

Finalment, al voltant de la muralla es construirà una zona de passeig per als vianants, per tal que es pugui admirar el patrimoni arquitectònic medieval que quedarà al descobert: la muralla i les seves torres.La vila d'Hostalric disposa d'un gran patrimoni arquitectònic, que data des de l'època medieval fins al segle XIX i s'ha convertit en un dels atractius d'aquest municipi de la Selva interior.

No pagar ni un euro

L'objectiu del consistori en aquesta fase d'intervenció a les muralles és que tingui cost zero a les arques municipals, avançava ahir el regidor d'Urbanisme. Ja que després d'haver tingut notícia fa pocs dies que se'ls ha atorgat l'1% cultural del ministeri de Foment per aquest projecte, en total són 535.475 euros i els ajuts europeus de prop de 965.000 euros, "esperem que al final no hàgim de posar-hi res nosaltres". A més d'aquestes subvencions, recorda Serras, també en tenen alguna de la Generalitat de Catalunya. De tota manera, el regidor assegura que cal ser optimista però que "les obres en les quals entra patrimoni, sempre se'n van de pressupost, però intentarem no marxar-ne".