Segons va alertar ahir el Servei Metereològic de Catalunya (SMC) es preveu per als propers quatre dies una nova entrada d'aire fred que comportarà un descens important de les temperatures, present a tot Catalunya, però que s'iniciarà a les comarques gironines. Aquest temporal portarà precipitacions generalitzades, i també la presència de neu en tot el territori català, que arribarà fins a cotes molt baixes.

Tot i que el temporal serà general a tot Catalunya es preveu que la zona del nord-est resulti més afectada, tant pel que fa a precipitacions com a nevades, tot i que aquestes també s'estendran al litoral i prelitoral. Malgrat tot, no s'esperen grans nevades. Els gruixos més generals seran entre 2 i 5 centímetres, tot i que puntualment se'n podrien acumular fins a 10. Es preveu que la cota de neu comenci a pujar a partir de divendres.

Màximes molt baixes

La inestabilitat i els descens de les temperatures, que ja es va poder observar durant la nit d'ahir en algunes zones, començarà a ser palpable a partir d'aquest migdia a gran part del territori. Les temperatures, tant les màximes com les mínimes, patiran un descens prolongat al llarg dels dies. Tot i això, les mínimes no seran excessivament baixes, però sí es marcarà un descens acusat de les temperatures diürnes. En aquest sentit, segons les previsions del SMC, el canvi de les temperatures màximes en algunes poblacions pot arribar a ser de set graus.

La combinació de pluges amb l'aparició de les temperatures cada vegada més baixes afavorirà l'aparició de gelades. Amb vista a les previsions, ahir al migdia el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CEOC) va activar el Pla de risc de nevades, el Neucat, de manera generalitzada a tot Catalunya. Per aquest motiu, el director general de Protecció Civil, Josep Ramon Mora, i el director del Servei Català de Trànsit, Josep Pérez Moya, van recomanar extremar les precaucions i prudència per evitar desplaçaments innecessaris per minimitzar possibles problemes davant el risc de nevades, com portar cadenes.

La Generalitat té a punt una seixantena de llevaneus i més de 2.000 tones de sal per llançar a les carreteres.