L'aula hospitalària de l'hospital Josep Trueta de Girona, una de les nou que actualment hi ha a Catalunya, va atendre l'any passat un total de 159 nens i nenes que estaven ingressats al centre sanitari. Les aules hospitalàries són un servei d'atenció educativa als alumnes de Primària i als estudiants d'ESO i de Batxillerat ingressats als hospitals a conseqüència d'una malaltia que es considera de llarga durada. L'objectiu és facilitar-los la reincorporació a l'escola o a l'institut un cop hagin rebut l'alta mèdica per evitar que el procés escolar quedi interromput per una malaltia llarga, ja sigui crònica o ja sigui lleu (és el cas de les oncològiques). A tot Catalunya, l'any passat van ser atesos més de 3.400 infants i joves.

En el cas del Trueta, el departament d'Educació -que és qui ha creat aquestes aules- té ara mateix a disposició dels nens i nenes un docent. El mateix passa als hospitals Arnau de Vilanova (on, tot i això, els alumnes atesos han estat molts més el 2008: un total de 430); Trias i Pujol (462 alumnes atesos), i del Mar (336). A l'hospital de la Vall d'Hebron hi ha cinc docents per 511 alumnes atesos l'any passat. Al de Sant Joan de Déu hi ha quatre docents, que el 2008 han fet classes a 504 nens i nenes malalts, i als de Sant Pau, Manresa i Parc Taulí n'hi ha dos.

Segons va explicar ahir el departament d'Educació, els docents que s'encarreguen d'aquest servei elaboren programes d'atenció individualitzada per a cada alumne, tenint en compte les seves competències escolars i les seves característiques mèdiques i psicològiques. El servei el demanen les famílies i els centres educatius, que també poden sol·licitar-lo a domicili.

Professor a casa

Així, els alumnes que s'hagin d'estar a casa per malaltia i durant períodes superiors als trenta dies, poden sol·licitar el servei d'atenció educativa al domicili, per al qual Educació compta amb una plantilla de 45 mestres per a tot el territori català. Com en el cas de les aules hospitalàries, els docents que s'encarreguen d'aquest servei també elaboren programes d'atenció individualitzada per a cada un dels alumnes.

En concret, els alumnes de Primària que sol·liciten aquest servei disposen de nou hores setmanals de classe i de dues de coordinació, mentre que els d'ESO fan sis hores setmanals i dues de coordinació. El 2008 el Departament d'Educació va tramitar a domicili, en préstec, un total de 85 ordinadors a tot Catalunya que els nens fan servir a casa per estudiar.