La Cúria de Castelló d'Empúries s'adaptarà com a futur museu històric. El centre cultural disposarà de peces d'interès com làpides jueves i una maqueta que reprodueix el municipi a l'edat mitjana. La maqueta s'ha utilitzat per a un audiovisual rodat recentment per donar a conèixer la història del comtat d'Empúries.

La primera planta de la Cúria ja s'ha començat a adaptar com a espai museístic. El regidor de Turisme (ECE-EPM), Pere Iglesias, ha explicat que "amb la subvenció del Departament de Turisme hem aconseguit uns elements molt necessaris per al futur museu, i molt aviat seran ja una realitat". Ahir representants municipals van fer una visita a les instal·lacions, on es podrà fer un recorregut per l'important passat del municipi, antiga capital del comtat d'Empúries. De moment, però, s'està treballant en l'adequació i encara no es disposa del projecte museístic.

En el que sí s'ha treballat és en l'impuls d'un projecte d'elaboració audiovisual turístic i cultural del comtat d'Empúries, la seva capitalitat. Entre la corona i l'espasa és el títol del film que properament es projectarà a la Cúria-Presó. Es tracta d'un projecte que ha assumit íntegrament la Generalitat per promoure la història del comtat d'Empúries. L'audiovisual va enregistrar-se fa unes setmanes amb la interpretació de l'actor Lluís Soler, que va encarnar la figura del cronista castelloní Jeroni Pujades, que narra l'extensa història del municipi. Vinculat a aquest projecte, s'ha construït la maqueta que reprodueix el municipi al segle XIV, a l'edat mitjana. Permetrà veure d'una forma clara, directa i tangible una imatge aproximada del que era Castelló, ha remarcat el Centre de Recerca i Difusió de la Història Local.

La maqueta mesura aproximadament 2,5 per 2,5 metres i conté dues parts: el recinte emmurallat de la vila, amb els barris i edificis més importants i els portals de la muralla per un costat; i els voltants més immediats de la vila amb els elements més significatius com ara el riu Muga i el pont Vell, el rec del Molí, els diversos convents i monestirs de fora muralles, el puig de la Cavalleria i el fossar jueu d'extremurs, per l'altra.

La Cúria i la Presó és un edifici gòtic construït cap a 1336. Tenia dues fucions: la Cúria, com a seu del tribunal de justícia i la Presó, on ingressaven els condemnats. A la Cúria, hi destaca la façana que dóna a la plaça de Jaume I amb finestrals gòtics restaurats i a l'interior notables mènsules de talla. A la Presó, s'hi han conservat grafits fets pels presos a diferents èpoques històriques que s'han anat posant al descobert.