Llançà està pendent des de fa més d'un any del projecte del dic de protecció al port per acabar amb les constants destrosses que provoquen els temporals, sobretot de llevant. El darrer, del 26 de desembre, ha danyat greument la llotja. Per això, a banda de la inversió de més de tres milions d'euros per al nou dic, s'haurà de fer front als danys al dic actual i a la llotja.

Ports de la Generalitat anunciava, el novembre de 2007, el pla d'inversions per al 2008 amb 3.101.542 euros per al dic de protecció de Llançà. El mes passat, la Generalitat tornava a anunciar inversions als ports amb el pla 2009-2012, on s'inclouen 4,2 milions d'euros per al nou dic de protecció. Els tràmits, però, estan des de fa mesos pendents de resoldre.

L'alcalde de Llançà (CiU), Pere Vila, ha explicat que fa un any que el projecte va arribar a l'Ajuntament perquè es posés a informació pública. Tots els grups van estar-hi d'acord, també el Club Nàutic i la Confraria, diu Vila, però en el període d'exposició al públic algunes entitats van presentar-hi al·legacions. Des de llavors estan pendents que la Generalitat els informi si s'han resolt o no els recursos presentats.

La necessitat de construir un nou dic que protegís més el port era evident, però les darreres llevantades han posat en evidència que això ara s'ha de fer de forma urgent. Des de fa anys la Confraria de Pescadors pateix destrosses a les instal·lacions amb els temporals, però amb el darrer els danys van ser molt greus, i van malmetre tot l'edifici. També ha resultat danyat el dic actual i els preocupa que pugui produir-se una llevantada abans que no s'hagi pogut reparar. "S'ha d'arreglar de totes, totes, si ens quedem amb el que tenim, tornarem a trencar la Confraria. Què ha de passar perquè se n'adonin", remarca Vila.

Des de la Confraria de Pescadors, el president, Antoni Negra, ja va insistir després del temporal que calia el nou dic per poder protegir les instal·lacions.

A banda d'això, però, s'ha de reparar el dic actual i les instal·lacions malmeses. Vila diu que li consta que s'ha començat, tot i que afrontar la reparació del dic és lent per la complexitat de l'obra. L'Ajuntament diu que estaran molt atents perquè resolguin al més aviat possible el projecte.