La Unió Europea és, possiblement, el projecte més ambiciós de la història moderna, després de la creació dels Estats Units d'Amèrica. Però, a diferència dels EUA, els europeus no tenen la mateixa identitat nacional i això resulta, a vegades, complicat. Però "realment té sentit Europa" afirma Anna Salvador, una lloretenca llicenciada en filologia anglesa que ha participat, aquest darrer any, en dos projectes de voluntariat europeu. Un a Polònia, centrat en els drets humans, i l'altre a Bèlgica, centrat en els objectius del mil·leni. Com ella, a Europa hi ha molts joves, d'entre 18 i 30 anys, disposats a passar part del seu temps en diferents projectes organitzats per la Unió i destinats a prendre consciència de què és Europa, què representa per al món i els seus ciutadans i quines són les seves implicacions socials.

Aquest dissabte, 10 de gener, a les vuit de la tarda, tindrà lloc a El Puntet, a Lloret, una xerrada adreçada a joves d'entre 18 i 30 anys destinada a explicar en què consisteix el voluntariat europeu, qui pot acollir-s'hi, quines són les experiències que han tingut alguns dels seus participants i com es duen a terme els projectes.

Anna Salvador explica com la seva participació en aquests projectes de voluntariat ha contribuït a fer-li "canviar opinions i tenir altres punts de vista" perquè Europa no és un bloc homogeni, sinó que hi conviuen moltes mentalitats producte de les diferents històries nacionals. Explica, a tall d'anècdota il·lustrativa, que s'ha trobat amb situacions que no havia previst abans, fruit de la creença religiosa més marcada "d'eslovacs i polonesos" en qüestions que, per a una persona de mentalitat més laica, tenen una altra dimensió i importància.

I això és Europa, un conjunt de sensibilitats que han pactat una unió per tal de mantenir la pau i beneficiar-se dels seus acords. Europa "t'obre fronteres però també en tanca" aclareix Salvador. Ella, quan va ser a Bèlgica, va adonar-se com al temps que els europeus tracten d'agermanar-se, anar-se integrant i configurant la seva ciutadania, es tanca la porta a persones d'altres regions que no tenen possibilitat de demanar asil. Per això, afegeix la voluntària que s'ha d'aconseguir "treballar cap enfora, treballar en els altres països" i sobretot, denuncia que actualment "hi ha molta gent que viu als núvols i no pren consciència del que passa al seu voltant". És precisament per això que aquest dissabte parlarà sobre el voluntariat europeu, perquè considera que tothom hauria de començar "a actuar localment per començar a canviar les coses".

Des del Portal Europeu de Joventut poden trobar-se infinitud de projectes on adherir-se i participar, amb altres membres de la Unió, en altres països, per aprofundir en aspectes relatius a la pau, els drets humans, la Unió Europea, el voluntariat social i una llarga llista d'opcions diverses.

Anna Salvador no descarta tornar a realitzar una altra experiència de voluntariat europeu però, mentrestant, ha decidit marxar a Austràlia on procurarà seguir vinculada al món de la cooperació.