Passades les vacances nadalenques s'espera que els ajuntaments presentin els seus projectes perquè fins ara la gran majoria encara no ho han fet.

El municipi d'Olot ja ha demanat pràcticament el total dels més de 5,7 milions d'euros que té adjudicats. Dels 19 projectes presentats, 17 ja s'han autoritzats. La ciutat de Girona, per exemple, dels 9 projectes presentats, 4 d'ells, també han estat autoritzats. Una xifra que ascendeix fins als 1,39 milions. Això significa que els queden al voltant de 15 milions d'euros per destinar a altres projectes.

Poblacions importants de la província de Girona en nombre de població com Blanes, Lloret, Palafrugell, la Bisbal d'Empordà o Palamós a dia d'avui encara no han presentat projectes concrets per accedir a les ajudes del Govern central.

Francisco Busquets va reconèixer que les festivitats dels últims dies "no han ajudat massa" a agilitar aquests tràmits. De moment no hi ha preocupació a la seu del Govern a Girona perquè el "treball fort" dels consistoris va començar "ahir".

El subdelegat va expressar el seu desig que tots els ajuntaments "esgotin fins a l'últim cèntim" i demanin les ajudes en el termini previst -el pròxim 24 de gener- per no perdre-les.

Sobre els danys que va ocasionar el temporal d'aixequi del passat 26 de desembre en molts municipis de la Costa Brava, el subdelegat va explicar que ara els esforços del Departament de Costes es concentren en tres punts: Blanes, l'Escala i la resta dels municipis.

A Blanes, segons Francesc Francisco Busquets, va dir que el "treball fet" va frenar els danys del temporal. Actualment treballen en la "continuació del passeig de S'Abanell" i en la reparació dels desperfectes. La partida econòmica per a aquests treballs és d'entre 2,5 i 3 milions d'euros i el termini d'execució de les obres és d'entre dos i tres mesos.

Una situació completament diferent és el passeig marítim de l'Escala. El Govern està analitzant i estudiant amb totes les administracions competents "fer un mur de contenció i un escullera" que serveixi per a "posteriorment" urbanitzar el passeig.

El subdelegat va reconèixer que la necessitat d'aquest municipi és "refer" tot el passeig. Sobre les quantitats necessàries per als treballs de reparació va dir que encara és d'hora per determinar-les.

També va destacar que manté contactes amb la Direcció General del Mar per poder aconseguir ajudes especials tant per a aquests com els altres municipis afectats. Els contactes també es mantenen amb els alcaldes dels consistoris per quantificar els danys.

En el tradicional dinar amb els periodistes de principis d'any, Francesc Francisco va mostrar el seu desig de celebrar aquest acte l'any que ve en la nova seu de la Subdelegació que s'està habilitant en les antigues dependències del Banc d'Espanya de Girona. Està previst que abans de l'estiu ja s'hagin traslladat de les actuals dependències de l'Avinguda Jaume I a les instal·lacions noves.