Olot preveu realitzar més campanyes de conscienciació i d'altres activitats divulgatives per combatre la violència de gènere, segons dades del Pla d'igualtat de gènere aprovat en el darrer ple. Els Mossos d'Esquadra van rebre 47 denúncies per violència contra la dona durant el 2008; deu casos eren de violència domèstica i 37 de violència de gènere. Les dades representen una disminució respecte a anys anteriors. Per exemple, el 2007 van haver-hi 74 denúncies, el 2006 van ser 84, el 2005 foren 85 i el 2004 van ser 49. En els darrers 5 anys hi ha hagut 339 casos de violència de gènere en una ciutat que ha anat augmentant de població fins arribar als 30.000 habitants.

Durant el 2007, 42 dones van haver de ser ateses pel Servei d'Atenció Psicològica del Consorci d'Acció Social. La majoria de les ateses tenien entre 31 i 50 anys; 35 eren autòctones i 7 estrangeres no comunitàries. Cal precisar que 31 estaven reballant en el moment de recórrer al servei i les 11 restants estaven jubilades o de baixa mèdica. Més de la meitat de les dones ateses estava vivint una situació de violència física o psicològica d'una duració superior als 5 anys. El grup que ha sofert més violència és el de les dones que han sofert maltractaments durant més de deu anys. Segons les dades fetes públiques pel Pla d'igualtat, del total de persones ateses, 39 ha sofert violència per part de la parella o de la seva exparella , en 2 ocasions els maltractaments han estat ocasionats per un desconegut i en un cas la violència ha estat exercida per la mateixa parella. De les persones ateses pel Servei d'Atenció Psicològica, 23 no han presentat denúncia dels maltractaments i 19 ho han fet en el decurs del procés.

Les mesures que proposa el Pla d'Igualtat són divulgar les causes i formes que adopta la violència de gènere, difondre el protocol i els serveis existents en cas de violència contra dones, menors i agressions sexuals. El Pla proposa millorar l'ampliació de la xarxa de recursos públics per a la protecció i suport a les víctimes de la violència domèstica. En aquest aspecte, el directori proposa millorar l'articulació dels diferents serveis públics d'atenció en casos de violència de gènere. És a dir, els serveis socials,sanitaris, jurídics i la policia local. També proposa augmentar la coordinació entre el Consorci d'Acció Social de la Garrotxa, el Departaments de la Generalitat d'Interior, Justícia i Salut, l'Hospital Sant Jaume els Mossos d'Esquadra i les associacions de dones de la ciutat.

El pla d'igualtat d'Olot ha estat impulsat per les regidories de Participacio i Promoció Econòmica de l'Ajuntament d'Olot i l'ha fet l'Institut d'Estudis Socials de la Garrotxa, idESGA.