Dels 8.000 milions d'euros que el Govern espanyol té previst destinar al Fons Estatal d'Inversió Local, als municipis gironins els toquen 124.986.462 euros de finançament màxim, distribuïts en funció del seu nombre d'habitants. Però, quan falten poc més de dues setmanes perquè s'acabi el termini per presentar les sol·licituds, els ajuntaments de la demarcació han demanat només un 8,4 per cent de tots aquests diners, o sigui uns deu milions i mig d'euros, que han de servir per engegar obres públiques locals que generin feina i ajudin a reincentivar l'economia. Així ho va explicar ahir el subdelegat del Govern de l'Estat a Girona, Francesc Francisco-Busquets, que malgrat tot es va mostrar convençut que, passades les festes de Nadal, els consistoris s'han posat a treballar de valent per engreixar al màxim aquest baix percentatge.

De moment, però, poca cosa s'ha demanat i una mica menys s'ha concedit pel lògic desfasament entre un tràmit i l'altre, encara que la gran majoria de projectes tindran el vistiplau de l'Estat, va aclarir ahir Francisco-Busquets.

Així, dels gairebé 125 milions d'euros que podrien obtenir, els municipis gironins n'han demanat 10.563.000, un 8,4 per cent, en projectes d'obra pública. I, segons les dades que apareixien ahir a la web del Ministeri d'Administracions Públiques, d'aquests projectes els que ja s'han autoritzat sumen uns 7.368.000 euros.

Aquest 8,4 per cent es redueix encara més si es calcula la proporció de finançament sol·licitat pels deu municipis amb més habitants amb relació al que podien rebre. Es tracta de més de dos milions i mig d'euros dels 58.854.261 que els podrien arribar a ser concedits com a màxim. I és que ahir Figueres, Blanes, Lloret, Palafrugell, Palamós i la Bisbal encara no havien presentat cap projecte al fons estatal.

Mentrestant, Girona havia demanat poc més d'un milió dels més de 16 que pot arribar a percebre (aquest milió agrupa 9 projectes, quatre dels quals ja han estat autoritzats des de Madrid); Salt havia estat autoritzat a invertir gairebé 75.000 euros (en dos projectes) dels quasi 4.900.000 que li pertoquen; Banyoles havia demanat dos projectes per valor de 979.000 euros dels més de tres milions que pot percebre, i Olot era l'única ciutat de les deu principals que havia fet els deures: ja ha demanat pràcticament el total dels 5.723.270 euros que l'Estat li concedirà com a màxim pel nombre d'habitants que té.

El subdelegat del Govern estatal es va mostrar ahir confiat que tant els consistoris -de municipis grans o petits- que encara no han fet cap sol·licitud, com els que han demanat pocs diners per fer obres públiques en proporció als que els poden pertocar, treballaran de valent les dues properes setmanes per no deixar perdre els diners que aquest nou pla de ?Rodríguez-Zapatero els pot permetre obtenir.