El Museu Memorial de l'Exili (MUME) de la Jonquera ha començat les activitats temporals d'aquest any amb una exposició en homenatge al filòsof Walter Benjamin que va morir a Portbou on va refugiar-se fugint dels nazis i de camí a Amèrica.

"El pas d'una frontera. Homenatge a Walter Benjamin" és el títol de la mostra. En l'exposició, un grup nombrós d'artistes que treballen des de la pràctica de la tècnica de l'aquarel.la exerceixen una evocació del pas, estada i mort del filòsof alemany a Portbou l'any 1940. Hidalgo Portero, Francina Verdaguer, A. Pujol, Ramon Pujolà, Romero Goday o Pere Belles són alguns dels 29 artistes que hi participen.

Benjamin va ser un dels intel.lectuals més influents del segle XX. Assagista polièdric, vinculat a l'Escola filosòfica de Frankfurt, continua siguent un referent en qüestions relatives a urbanisme, crítica literària, teoria de la fotografia i cinema. Així, els seus escrits encara són avui una font d'inspiració continua per la renovació de la historiografia i també mantenen una vigència política considerable pel que fa a la crítica del capitalisme. A la vegada, la figura de l'assagista berlinès d'origen jueu ha esdevingut símbol de la tragèdia soferta perseguits pels nazis. Amb l'exposició es vol contribuir al reconeixement i a potenciar Portbou.