El subdelegat del Govern espanyol a Girona, Francesc Francisco-Busquets, va explicar ahir que els projectes de recuperació dels passejos marítims de les localitats de Blanes i de l'Escala no es estaran llestos fins d'aquí a uns mesos. Per tant, no es podran començar a arreglar fins arribada la primavera. Aquestes declaracions les va fer en una trobada amb periodistes a la subdelegació, en què va informar sobre les línies d'ajut establertes per als afectats pel temporal del passat 26 de desembre.

Segons Francisco-Busquets, la Direcció General de Costes està treballant en la redacció de dos projectes per restablir els danys causats per la llevantada a l'Escala i a Blanes, però aquests no estaran llestos fins d'aquí a uns tres o quatre mesos en el primer cas, i dos o tres en el segon. Per tant, no serà fins als mesos de març o abril quan es podran començar les obres als passejos.

A aquests dos projectes s'hi destinaran dues de les tres actuacions especials que Costes ha previst per ajudar els afectats per la llevantada. La tercera actuació fa referència al conjunt dels altres municipis que en van resultar perjudicats, encara que en el marc d'aquesta tercerca actuació no es descarta fer més propostes concretes, com per exemple una per a les ribes de Cadaqués, segons va concretar Francisco-Busquets.

En el cas de Blanes, els desperfectes es concentren sobretot al passeig de S'Abanell, molt castigat per altres temporals i on s'havia intervingut fent una escullera després del darrer temporal del gener del 2008. Francisco-Busquets calcula que caldran entre dos i tres mesos per tenir acabat el projecte de Blanes, que tindrà un cost d'entre 2,5 i 3 milions d'euros.

Per la seva banda, l'alcalde del municipi, Josep Trias, va explicar que a banda dels desperfectes a S'Abanell també cal intervenir a la platja de Sant Francesc, on es va fer malbé mobiliari urbà i camins de ronda, i sobretot al moll de pesca. Trias va recordar que hi ha un projecte aprovat per la Generalitat per valor de 22 milions d'euros per refer aquell moll i va demanar que es desencalli per evitar que "es torni a viure la mateixa angoixa que es va viure el passat 26 de desembre".

De moment, els tècnics de l'Ajuntament de Blanes han xifrat en més de 400.000 euros els desperfectes ocasionats pels darrers temporals, tenint en compte que en aquesta primera valoració no es comtemplen els desperfectes en el sector pesquer, ni als privats, com ara l'aparcament SABA que va resultat inundat.

L'actuació al passeig marítim de l'Escala consisteix a construir un mur de contenció i una escullera com a "obra d'emergència" però el subdelegat no va concretar si la reurbanització del passeig serà immediata. Des de l'ajuntament, s'ha xifrat en 10 milions d'euros el pressupost per refer el passeig, però Francisco-Busquets no va avançar xifres i va dir que una cosa és fer l'obra d'emergència i l'altra urbanitzar posteriorment el passeig, en què va demanar la implicació també de la Generalitat i de l'Ajuntament. No obstant això, va afirmar que l'obra del mur i l'escullera es farà pensant que, posteriorment, a darrere s'hi ha de fer un passeig. En total, s'ha de refer més d'un quilòmetre de passeig a l'Escala.

Ajuts més immediats

La segona línia d'ajuts que va definir el sudelegat a Girona és la impulsada per la Direcció General de Protecció Civil i destinada a reparar les "conseqüències immediates" de la llevantada, que corresponen per exemple a les actuacions de retirada de sorres o restabliment dels serveis bàsics. Aquests ajuts seran donats en base a un decret de 1995 que fa referència a les situacions catastròfiques provocades per temporals. S'hi podran adherir les corporacions locals, particulars, comunitats de propietaris i persones físiques i jurídiques.

La Diputació, també

Per la seva banda, la Diputació de Girona destinarà fins a 700.000 euros per ajudar els ajuntaments afectats pel temporal de llevant i neu. Precisament ahir, el president de la Diputació, Enric Vilert, i el vicepresident Narcís Casassa, es van reunir amb 25 alcaldes de municipis de la Costa Brava per explicar-los els recursos de què disposen i organitzar com es reparteixien. Els diners provenen d'una partida que la Diputació aprova anualment per ajudar en casos de catàstrofes naturals: es destinaran 450.000 euros als municipis de costa i 250.000 als d'interior amb l'objectiu de restablir la normalitat el més ràpid possible als nuclis urbans.

Vilert va recordar que les competències per intervenir al litoral són de l'estat espanyol però va dir que els diners de la Diputació poden ajudar a restablir la normalitat en els centres urbans. A tall d'exemple va comentar que els ajuts aniran adreçats a la neteja de carrers, la reposició de mobiliari urbà o el restabliment de la circulació a totes les vies urbanes, entre d'altres.

El president de la Diputació va demanar al Ministeri de Foment que intervingui als municipis afectats, ja que la costa viu del turisme i que cal que els municipis esti?guin a punt per rebre la temporada de Setmana Santa.