Les tensions d'aquest Nadal per negociar el tancament dels pressupostos del 2009 ha posat en perill el pacte de govern a Figueres. Les desavinences entre els principals grups de govern CiU i PSC, especialment pels càrrecs de confiança, ha fet trontollar la perdurabilitat del pacte establert en les darreres eleccions municipals.

En l'elaboració dels pressupostos, els convergents figuerencs defensaven la rebaixa dels sous dels regidors, els socialistes, en canvi, demanaven suprimir el càrrec de cap de Cultura -que actualment ocupa Xavier Díaz, proper a Vila- i també el de director de Comunicació, que va deixar vacant la periodista, Gemma Ribas.

La supressió d'ambdós càrrecs de confiança ha estat un dels principals motius de desavinença entre CiU i PSC pel tancament d'uns pressupostos d'enguany que, previsiblement, es presentaran el proper 20 de gener en un ple extraordinari. Fa unes setmanes, el regidor d'Hisenda, Albert Ollé (CiU), assegurava que no era viable eliminar la figura de cap de Cultura, que ja s'estava ocupant. El primer tinent d'alcalde, Pere Casellas (PSC), però, assegurava que "es tracta d'un acord de govern i aquestes places no es cobriran, es digui el que es digui".

Tot i que, segons Casellas, les principals divergències per quadrar la caixa "s'han reconduït", tot apunta que la tensió va fer perillar durant totes les festes de Nadal el pacte de govern.

El pacte de govern entre CiU i el PSC, al qual posteriorment es va afegir el regidor d'ICV Richard Elelman, es va tancar després que els convergents guanyessin les eleccions del 2007 per un regidor més que ERC (Enquerra en té 6 i CiU, 7). Les negociacions per obtenir una majoria de govern van culminar amb l'anunci del pacte amb els socialistes (amb 5 regidors, després de perdre'n 4).

Des d'ERC van criticar durament l'anunci titllant de "continuista" i "negatiu" el pacte entre amdós partits. I és que, segons ells, el PSC després de la derrota electoral "va dir que no pactaria amb ERC i que passaria a l'oposició".

Fins al moment, l'equip de govern havia patit moments de tensió pel futur ferroviari de la ciutat o per diferents punts de vista en aspectes com ara la instal·lació de la pista de gel de Nadal però cap que, segons van dir, que fes perillar la continuïtat del pacte.