L'Associació Agrària Joves Agricultors (Asaja) va revelar ahir les xifres negatives que ha registrat el sector durant l'any 2008 arran de la crisi de preus arrossegada des de mitjans del 2007. Actualment, el 50% del sector català (especialment boví) ha tancat portes i la producció ha sofert un descens del 62% respecte l'any anterior. Aquestes xifres sumades a les pèrdues constants dels ramaders són alguns dels motius pels quals Asaja reclama atenció immediata, perquè el país no es quedi sense producció.

"No hi ha producció, no només pels que han plegat, sinó perquè els que ens hem quedat hem reduït la cabanya arran de les pèrdues contínues del 2007" va anunciar la presidenta d'Asaja, Rosa Pruna, qui assegura al sector li falta "liquidesa", motiu pel qual aquest any no han pogut comprar bestiar nou, fet que ha afectat la producció. En la mateixa situació s'han trobat els agricultors, que arran dels alts preus dels adobs, alguns d'ells no podran cultivar per la campanya que ve, va explicar Pruna.

En dades més concretes, la presidenta va concretar que la renda global ha disminuït un 8%, a diferència de la xifra oficial facilitada molt per sota de la real, valorada en un descens del 4,5%. Aquestes pèrdues, suposen unes pèrdues entre el 30 i el 40% en els sectors de boví de carn, oví i porcí.

La valoració de Pruna no va ser optimista, motiu pel qual alertaven al Govern, tant estatal com autonòmic que "parin atenció d'una manera molt ràpida, perquè fins ara ens han deixat abandonats i la producció se n'està anant en orris" i va afegir que "no demanem diners, sinó que no ens retallin el que és nostre". Amb aquestes paraules Pruna va fer referència a la postestat que té cada Estat de fer les retallades que cregui oportunes. Ara bé, Asaja reclama que els diners es quedin al sector.

A més, reclamen que deixin de ser els "marginats" i que aprecïin la indústria agroalimentària.

Si el gruix de negoci del sector fins ara se situava als 2.500 milions d'euros anuals, segons Pruna, la disminució d'enguany ha estat forta, ja que les pèrdues s'han valorat per sobre dels 1.000 milons. D'aquests, uns 49 pertanyen a les pèrdues del sector porcí.

Amb tot, la situació no millora ja que les dades facilitades per Pruna demostraven el "caos" actual. El preu del porcí a Espanya se situa en últim lloc de tot Europa amb un preu màxim d'1,20 euros. Per altra banda, mentre els productors veien reduir el preu de la seva llet durant el segons semestre (un 35%), les botigues no van abaixar els seus. En el cas de la carn, Pruna va assegurar que en alguns casos els marges arriben fins al 300 i 400%.

Una dada que també dibuixa la situació del sector és l'increment del nombre de finques hipotecades aquest any. Les adhesions han estat superiors al 17%, entre les tres primeres hi figura Catalunya, que ocupar el tercer lloc.