dissabte Menjadors ecològics

És molt interessant el projecte -en alguns casos fet realitat- de menjadors ecològics a les escoles de Girona. Són cuines que treballen amb productes de traça ecològica que garanteixen que, en la seva producció, no hi intervenen qüestionats productes químics. Sigui a la fruita, a la verdura... vaja, que s´estalvien d´ingerir un munt de merda! I molt aviat, a més, les escoles disposaran d´una central de compres per aconseguir amb més facilitat aquests productes.

El projecte de menjador ecològic és per ell mateix una campanya a favor d´aquests productes. Però si la intenció dels promotors és aconseguir una alimentació saludable dels alumnes, cal treballar en educar els pares per evitar que els nens mengin al matí una poma d´una puresa vestal i, a la nit, acabin devorant els productes no ecològics deRonald McDonald.

diumenge Esquí i crisi

Les quatre estacions d'esquí del Pirineu de Girona tanquen la millor arrencada de temporada de la seva història. A causa de la ingent quantitat de neu, algunes han assolit xifres rècord. És el cas de l'estació Vallter 2000 que, en només un dia, -el 2 de gener- va vendre 3.000 forfets. Però no és només l´afluència a les pistes. També l'ocupació dels establiments hotelers ha estat immillorable: quasi un 100 per cent. Malgrat que observant individu per individu, han gastat menys que altres anys. Qualsevol que hagi anat a les estacions d´esquí aquests dies es pot haver fet la mateixa pregunta: on és, en aquest cas, la crisi? Crec i comparteixo amb més d´un que aquesta crisi no afecta, de moment, els que esquien. I si els afecta, no els afecta tant com per privar-se d´aquest esport, entreteniment o el que sigui.

dilluns Els Reis s´expliquen

Dies enrere expressava la meva sorpresa davant del fet que el rei Baltasar de Girona continuï essent un tipus pintat de negre i que els únics negres verdaders de la comitiva reial siguin els treballadors de Musersa, que tanquen la cavalcada recollint les tifes dels cavalls.

He tingut una comunicació reial:

1) «L´organització va proposar anys enrere a alguns negres reals fer de Baltasar i no van aconseguir convèncer ningú». Possiblement si ho tornen a intentar ho aconseguiran.

2) «Només els treballadors negres de Musersa volen treballar aquest dia, ja que per motius religiosos i tradicionals ni els va ni els ve aquesta festa».

Avui, de nou, tancaven la comitiva tres joves escombriaires negres que a peu anaven recollint tot el que podien. Mentrestant, un blanc conduïa la màquina netejadora.

dimarts Prostituta per un dia

L´experiment jurídic de Glòria Poyatos, advocada del gabinet legal del sindicat Comissions Obreres, ha agitat un interessant debat. Poyatos va fer-se passar (administrativament) per prostituta i va aconseguir que totes les instàncies laborals i de la hisenda pública de Girona validessin els documents necessaris per inscriure´s com a prostituta autònoma. Això genera el deure dels impostos i els drets... com ara una pensió. L´endemà d´aconseguir-ho, es va donar de baixa. Glòria Poyatos ho va fer en el marc d´una tesina, llegida ja a la Universitat de Girona.

Es troben a faltar actituds valentes i fora de sistema com les d´aquesta advocada. Desconec si això servirà per a res, ja que la majoria de prostitutes es troben capturades per un sistema fastigós, subterrani i pervers. Per tant, no és la seva situació legal davant l´autoritat del treball i de la hisenda, el que més els deu preocupar. Però com diu Glòria Poyatos en les seves conclusions, els legisladors haurien de ser valents en aprofundir la via de la legalització. La manera d´acabar amb les xarxes i els proxenetes és que aquestes dones aconsegueixen independència econòmica, diu l´advocada. «Que siguin elles les que s´exploten i no altres», assegura.

dimecres Rocambolesc

M´explica una font digne de tot crèdit, que el dia de Sant Esteve, una patrulla dels Mossos Esquadra va decidir tallar la carretera N-260 a l´alçada de Colera perquè un veí de la zona els havia dit que els francesos la tenien tallada per la seva banda. Alertat i sorprès perquè tampoc era la gran quantitat de neu que havia caigut, el delegat de Carreteres de l´Estat a Girona, que era a Llançà, es va presentar on els agents tallaven la circulació. Després de demanar-los explicacions... va ordenar que s´obrís.

dijous Sota sospita

L´alcalde de Figueres ha explicat als periodistes que ha estat a punt de firmar la dissolució del pacte de govern de la ciutat. Santi Vila ho ha explicat als periodistes sense micròfons al davant i sense autoritzar cometes als reporters dels diaris i setmanaris, malgrat que com a persona intel·ligent que és sap que les confidències es fan al capellà o al psiquiatre i mai a afamats periodistes en una setmana d´aridesa informativa. Per tant, Vila havia planejat fer esclatar el conflicte.

Els governs de coalició, que durant un temps es van anomenar antinaturals (ja veuen que la natura ho acaba assumint tot), tenen virtuts, però incessants conflictes de funcionament. És el cas de Figueres, on governen CiU, PSC i ICV. Em comentava algú que coneix la situació, que a Figueres es fa més política (a l´estil Borgia) que en governs aparentment més complexos. Els de CiU es passen el dia vigilant els del PSC i els del PSC els de CiU, mentre l´únic regidor d´ICV els vigila tots dos i qui sap si a ell mateix. Un embolic! El resultat és que aquest govern gasta molts kilowatts d´energia en vigilar-se que, derivats cap a la gestió, serien molt més profitosos per a la ciutat.

divendres Autoritat de treball

El Departament de Treball ha rebutjat un Expedient de Regulació i Ocupació (ERO). En concret, el que havia presentat l´empresa de tancaments de PVC anomenada Cotec, amb seu a Riudellots de la Selva. Volia fer fora quaranta treballadors i el Departament de Treball ha considerat que no queda acreditada la necessitat econòmica de l´empresa de rescindir els contractes.

Aquesta decisió de la Generalitat és tranquil·litzadora. És un missatge diàfan a totes aquelles empreses que estiguin planejant aprofitar una situació -i sobretot un clima- de crisi per fer més rendible el negoci a base de desprendre´s de personal a través de figures -per ells beneficioses- com l´ERO, que els estalvia una morterada en concepte d´indemnitzacions.