El vespre del passat 13 de novembre de 2008, Motserrat Sànchez, dependenta d'una botiga de Palafrugell i veïna de Pals, va tancar la botiga com cada vespre i va enfilar a buscar el seu cotxe, estacionat en un aparcament municipal. Poca estona després, un joier de Palafrugell, que també anava a buscar el seu vehicle estacionat a l'arcament d'Anselm Clavé, la va trobar estesa a terra en un bassal de sang. La noia havia estat brutalment assaltada i morta a ganivetades. Els forenses van comptar almenys una vintena de traus provocats per arma blanca.

Dos mesos després d'un crim que va commocional Palafrugell i va aixecar una considerable alarma social, totes les preguntes continuen sense resposta. No hi ha detencions, excepte una, practicada pocs dies després del crim, que va resultar una falsa pista. Més enllà de la hipòtesi d'un crim passional -es considera que l'agressió és massa brutal com per respondre a un robatori-, no hi ha mòbil. Es van trobar dos ganivets a terra de l'aparcament; cap dels dos van resultar ser l'arma del crim. Es va veure un home fugint amb la bossa de mà de la noia, que va ser trobada el matí següent i estava pràcticament intacta, tot i que hi faltaven algunes pertinences. Aquest home no ha estat localitzat.

Els Mossos d'Esquadra -els agents de la unitat d'investigació de Girona és el cos que es fa càrrec de les investigacions, tot i que en un principi la policia municipal també va col·laborar en les perquisicions i els interrogatoris-, van declarar ahir no tenir cap novetat sobre el cas, que continua sota secret de sumari. Internament, es treballa per intentar trobar un perfil de l'assassí. I, sobretot, un mòbil; una vegada descartada la possibilitat que algú, esperonat en saber que Montserrat sovint s'enduia a casa la recaptació de la botiga, hagués optat per atracar-la.

L'entorn més íntim de Montserrat, les seves relacions i la seva vida sentimental han estat minuciosament escrutades. Desenes de persones han estat interrogades i s'especula sobre qui podria acumular tanta ràbia contra la noia per enfonsar-li reiteradament un ganivet fins a 20 vegades en diverses parts del cos. Trucades i missatges enviats pel mòbil van ser investigats i confrontats per intentar aclarir alguna cosa que pogués aportar llum sobre el cas.

De moment, però, els Mossos no tenen gaire res de nou a les mans. La detenció practicada el 21 de novembre només va aportar més confusió a un cas que amenaça de convertir-se en un misteri. El noi, un marroquí resident a Palafrugell, va dirigir-se a la comissaria dels Mossos afirmant que tenia informació sobre el cas i va acabar engarjolat.

La detenció, però, no s'aguantava i el noi, que era un vell conegut de la policia palafrugellenca perquè no era la primera vegada que els anava amb històries inventades, va quedar en llibertat al cap de pocs dies. Això sí, va perdre la feina en un túnel de rentat de cotxes del municipi.