L'equip de govern de Figueres ha presentat els pressupostos municipals per aquest any 2009 de més de 54,7 milions d'euros. L'actual context de crisi econòmica ha ?obligat al consistori a adaptar els números a la previsió del descens d'un 10,8% dels ingressos però, malgrat això, han anunciat que la inversió rondarà els 18 milions d'euros -xifra a la qual es va arribar amb els de l'any passat- amb l'ajut del Fons Estatal d'Inversió Local aprovat pel govern. Així, el capítol d'inversions arribarà als més d'11 milions d'euros de les arques municipals als quals s'hauran de sumar els 7,3 milions del fons Zapatero.

L'alcalde, Santi Vila (CiU), va definir els pressupostos com a "realistes" i "optimistes" ja que, malgrat la contenció, posen l'accent en les obres a l'espai públic i en la culminació d'equipaments culturals. A banda d'això, el regidor d'Hisenda, Albert Ollé (CiU), ja va alertar que el nivell d'endeutament del consistori figuerenc arribarà aquest 2009 fins gairebé el 110%, el límit del permès.

"No ha estat fàcil i hem d'agraïr als diferents grups municipals que componen el govern de Figueres la seva col·laboració", va inistir Vila. I és que quadrar el números d'enguany ha tensat greument la corda del pacte de govern en una crisi interna que s'han afanyat a donar per tancada. Els pressupostos del 2009, ha dit, són propis d'un context de crisi econòmica. En aquest sentit, s'han compromès a a aplicar una política de contenció en el capítol de despesa de personal, no ocupant les places vacants, reduint les assignacions dels grups municipals i negociant la retirada d'ajuts a les entitats de la ciutat, que valoren en uns 150.000 euros.

Precisament, pel que fa als dos càrrecs de confiança -el cap de Cultura i el de director de Comunicació- són els dos càrrecs que, de moment, no es cobriran "però en el cas que els ingressos augmentin més del que tenim previst, podríem tornar a cobrir-los".

En el capítol d'ingressos, la major partida és la dels impostos directes amb gairebé 16 milions d'euros (un 28% del pressupost d'ingressos, seguida de les transferències corrents, procedents de l'Estat, entitats locals i empreses privades amb 12.6 milions d'euros (que suposen un 23% del total) i els préstecs nous, amb 8,1 milions d'euros (un 15%).

Pel que fa a les despeses, el 62% del total es reparteix entre el personal amb 14,7 milions (un 27%) i al pagament de béns i serveis, que suposa 18,7 milions d'euros (un 35% del total). En tercer lloc hi ha el capítol d'inversions que, sense comptar el fons Zapatero, ascendeixen a 11,2 milions d'euros (un 20%), i amb més distància apareix l'amortització de préstecs, de 4,6 milions d'euros (un 8% del pressupost de despeses). L'endeutament del consistori per aquest 2009 arribarà al 105%, enfront del 91,27% del 2008, de forma que s'aproxima al límit establert, que és del 110%.

Entre els projectes previstos, hi ha la redacció del projecte de residència per a gent gran, amb 470.000 euros; la redacció del POUM, amb 562.000 euros; la reforma de la plaça de Catalunya i plaça del Gra, amb 212.000 euros o el projecte d'arxiu i biblioteca, dotat amb 240.000 euros.