El nou calendari escolar proposat per la Generalitat, que avança una setmana l'inici del curs i introdueix una setmana de vacances al febrer, entrarà amb tota probabilitat en vigor en el curs 2010-211, després que el Consell Escolar de Catalunya s'hagi decantat per aquesta opció. La comissió sectorial del Consell Escolar de Catalunya (CEC), que portava un parell de setmanes estudiant les propostes de reforma del calendari, va arribar ahir a un consens a favor d'iniciar el nou calendari el 2010-2011, descartant així fer-ho ja el curs que ve, 2009-2010. Un consens que segueix la línia de la reunió del passat 12 de febrer, en què ja la majoria de veus del Consell ja apostaven per iniciar el calendari l'any que ve, tal i com va avançar el Diari de Girona.

El Departament que dirigeix Ernest Maragall va encarregar al CEC, òrgan de debat en què estan representades entitats i organismes relacionats amb el sistema educatiu, que emetés un dictamen sobre les seves propostes de reforma del calendari, que, encara que no és vinculant. No obstant això, fonts del Departament d'Educació van confirmar que la proposta acceptada pel CEC es donarà per bona i que, per tant, el nou calendari entrarà en vigor a partir de l'any que ve. D'aquesta manera, Catalunya avançarà el 2010-2011 l'inici del curs una setmana, al 7 de setembre, i introduirà una nova setmana de vacances en el mes de febrer, en què es garantirà una oferta, no gratuïta, d'activitats extraescolars per als alumnes.

L'avanç de l'inici del curs es pren per motius pedagògics, en considerar poc eficient un calendari com l'actual, que destaca per unes vacances d'estiu molt prolongades (del 23 de juny al 15 de setembre) i un trimestre com el primer, amb una activitat educativa molt concentrada. El nou calendari acostarà també Catalunya a la realitat de moltes comunitats autònomes espanyoles i a la de la majoria de països europeus, que comencen el curs bastant abans, encara que el còmput total d'hores lectives és similar.

En l'escenari acceptat pel CEC, el curs començarà el 2009 el 14 de setembre, mentre que el 2010 ho farà el 7 de setembre, i finalitzaria el 23 de juny, les mateixes dates per al curs 2011-2012. La nova setmana de vacances es farà al febrer o primers de març, en funció de com caigui Setmana Santa. Educació començarà ara a treballar per elaborar una ordre de calendari escolar que serà per a tres cursos (fins al 2011), i no només per a un com passava fins ara, i que serà publicada en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Entre les novetats del nou calendari, destaca també que les escoles d'educació infantil i primària mantindran l'horari normal de tot el curs en el mes de juny, a diferència de fins ara, en què realitzen un horari intensiu.