Una dotzena d'agents de la Guàrdia Civil van dur a terme un reconeixement preventiu a l'embassament d'alta muntanya de Núria, posant en pràctica el "protocol d'intervenció i rescat sota gel" davant l'imminent desglaç, per si calgués rescatar algú de les aigües gèlides del "llac" davant el santuari.

Amb l'arribada de la primavera i complint amb la seva formació específica i reciclatge, quatre efectius del Grup Especial d'Activitats Subaquàtiques (GEAS) de l'Estartit, sis del de Barcelona i dos del Grup de Rescat i Intervenció de Muntanya (GREIM) es van desplaçar fins al pantà per posar en pràctica els seus coneixements en cas d'haver de submergir-se sota gel per fer un rescat.

El pantà de Núria, situat a 1.940 metres sobre el nivell del mar, comença a descongelar-se amb l'arribada de la primavera i el canvi d'estació el converteix, segons el Caporal 1r del GEAS, Fernando Aguirre, "en un objectiu més sensible quant al seu grau de sinistralitat". Segons la seva opinió, "amb el canvi d'estació el gel es comença a desfer i el fet que en alguns punts hi hagi una gran quantitat de gruix no vol dir que el llac sigui segur".

Aquesta "falsa seguretat" que dóna aquesta capa de gel pot fer que una persona que estigui practicant qualsevol mena d'esport, o estigui passejant, pugui tenir un accident per fractura del gel. En aquests moments és quan és necessària l'actuació de la Guàrdia Civil, que és qui té les competències en aquest tipus de rescats i ha de posar en marxa un protocol important d'intervenció de seguretat sota gel.

Segons Aguirre, "per estar preparat per a l'actuació cal conèixer i posar en funcionament, com a mínim un cop l'any, els protocols de seguretat i tècniques, més els recursos tècnics i humans dels quals disposa el GEAS".

Glaçat al 90%

Amb l'objectiu de posar en pràctica el protocol d'intervenció i rescat sota gel, deu bussejadors del GEAS de l'Estartit i Barcelona i els dos agents de rescat de muntanya van traslladar-se a Núria per comprovar l'estat de l'embassament, que estava gelat en un 90%, amb diferents gruixos de gel.

Després d'un intercanvi previ de record dels protocols i les tècniques que aplicar, on es dóna prioritat a la seguretat de l'equip d'intervenció, diversos agents van valorar l'estat de resistència del gel i quan van trobar el punt òptim de fractura, altres efectius van procedir a obrir uns forats quadrats al gel, usant una motoserra i un piolet.

Una vegada oberts els forats, van delimitar la zona d'intervenció i la de seguretat, i els bussejadors, de dos en dos, es van introduir a l'aigua units a la superfície per un cap de corda que els anaven llançant els bussos de seguretat a l'exterior.

Per fer aquestes immersions els bussos del GEAS normalment usen el vestit de neoprè conegut com a "vestit sec", que és el que marca el protocol que cal portar en immersions amb temperatures iguals o inferiors a 7 graus centígrads. L'aigua a l'embassament de Núria es troba en aquesta època de l'any a uns -1 i -2ºC sota la capa de gel, a més a més que la seva visibilitat és bastant dolenta. En una activitat coordinada per l'estació, Ferrocarrils de la Generalitat i Guàrdia Civil.