El bosc de Can Ginebreda, propietat de l'escultor Xicu Cabanyes, ha passat a ser de titularitat municipal després que l'Ajuntament de Porqueres n'ha tirat endavant la compra per més de 2,3 milions d'euros. L'alcalde de Porqueres, Salvador Ros, ha assegurat que l'adquisició "ja és en ferm", després de mesos de tramitació i havent aconseguit un acord amb l'escultor, que cedeix la finca de sis hectàrees amb les més de 100 escultures eròtiques a canvi d'un sou vitalici i poder continuar el procés de creació allà mateix, on té instal·lat el taller.

La signatura de l'acord entre l'Ajuntament i l'artista es va fer aquest dilluns i, per tant, des de l'1 de juny ja és de titularitat municipal. La compra, que ha sumat un total de 2,31 milions d'euros que ja es van preveure en els pressupostos del 2009, s'ha establert després de fer un peritatge del terreny, valorat en més de 258.000 euros i l'obra artística, estimada en uns 2.059 milions d'euros.

Ahir l'acord es va ratificar al ple, però els tres regidors de CiU, a l'oposició, es van abstenir en aquest punt. Segons va explicar el cap de llista dels convergents, Josep Juscafresa, el motiu de l'abstenció és que "en un projecte tan ambiciós i important, volem que hi participin altres administracions i entitats a tots nivells".

Més projecció i sou vitalici

El consorci vol potenciar aquest espai d'interès cultural per donar més projecció a la comarca, alhora que s'ha compromès a assumir-ne el manteniment i posar a la disposició de Xicu Cabanyes una persona que l'ajudi en el treball de creació. L'artista, que va començar el projecte del bosc l'any 1972, ha acordat amb l'Ajuntament la venda de la finca a canvi d'obtenir un sou vitalici i continuar la creació d'escultures.

El bosc de Can Ginebreda està concebut com un museu a l'aire lliure que conté més de cent escultures eròtiques en plena naturalesa, obra del mateix Cabanyes. La finca està situada a la carretera Gi-524 que va de Banyoles a Olot per Santa Pau i inclou el taller de l'artista, una sala d'exposicions i un restaurant.

Fa uns mesos, l'Ajuntament de Porqueres va posar a la venda un llibret i un DVD del bosc per promocionar-lo en l'àmbit turístic.