Tot i que pugui semblar extret d'un llibre de faules, les cabanes de fusta s'han construït sobre els arbres, en un paratge remot al qual s'accedeix per una pista forestal, a Sant Hilari Sacalm (Selva). Com a atractiu, passar una nit sense llum i lluny de la ciutat al bell mig de les Guilleries, amb vistes al Montseny i als Pirineus. Les cabanes estan moblades i ben equipades i s'han construït respectant l'entorn: la fusta no està tractada i el muntatge s'ha fet a mà.

En Manu i la Karin han fet realitat una idea que feia anys els voltava pel cap. Després d'obrir el primer parc d'aventures als arbres de l'Estat –la Selva de l'Aventura, a Sant Hilari-, han pogut tirar endavant el projecte de les Cabanes als arbres. En Manu Grymonpré, impulsor del projecte, explica que la seva voluntat és acostar la gent al bosc i que 'no només s'hi vagi a buscar bolets'. 'La gent va a dormir a la platja o a la muntanya però no experimenta què vol dir passar una nit a mig del bosc, penjat dalt d'un arbre', declara.

Després de múltiples tràmits per aconseguir els permisos per desenvolupar les cabanes, Grymonpré també compta amb l'aval tècnic de Ceres Control, un gabinet de control europeu reconegut per haver verificat construccions similar a Europa. També s'ha demanat al Consorci Forestal de Catalunya que analitzi la salut dels arbres per garantir que són resistents per aguantar el pes de la cabana. 'Tenim totes les garanties que els arbres no pateixen i que les cabanes són segures', assegura Grymonpré.

'Tu veus les cabanes i penses, com s'aguanten? Sembla màgic!', reflexiona Grymonpré. I és que les cabanes estan suportades per quatre cables en la seva superfície i estan concebudes perquè sigui el sostre qui mantingui l'estructura, així que no hi ha cap peu de força a la part inferior de la cabana, el que fa que la cabana sembli que estigui 'penjada'. Grymonpré ha explicat que les cases s'han col·locat sobre arbres Douglas, una espècie d'avet molt resistent. La fusta, tant del sostre com de les parets i la mateixa barana de la terrassa, no ha rebut cap tractament i s'ha col·locat després de ser tallada.

El procés de construcció ha estat pensat al mil·límetre, per tal que les cabanes estiguin ben ventilades, que puguin tapar l'entrada de l'aire quan interessi i tinguin unes vistes privilegiades a la muntanya. L'espai de la cabana és ampli, amb capacitat fins a quatre persones i també hi ha una taula per poder llegir, treballar o menjar. L'accés es fa a través d'una passarel·la de fusta i una petita escala situa el visitant a l'interior de les cabanes.

De moment els impulsors del projecte han construit dues cabanes amb la voluntat d'arribar fins a deu. Les cabanes estan situades en un punt que arriba quasi als 2.000 metres, ideal per practicar esports de muntanya per l'entorn.

Els creadors del projecte afirmen que aquest nou producte turístic pot ser atractiu per persones esportistes que vulguin aprofitar per fer rutes a peu o en bicicleta per la muntanya o, simplement, per famílies o parelles que vulguin desconnectar de la ciutat, envoltar-se de la tranquil·litat de la natura i estar-se sense aigua, llum ni telèfon.

El proper 11 de juny es farà la presentació oficial de les cabanes davant l'Ajuntament de Sant Hilari, hi haurà jornada de portes obertes els 13 i 14 de juny i les cabanes ja estaran obertes al públic a partir del 20 de juny. Els preus estan a l'entorn del 100 euros per cabana i nit.

La Vileta

Per fer més còmode l'estada dels allotjats a les cabanes, el projecte es completa amb les instal·lacions de La Vileta. Es tracta d'una antiga masia, situada a pocs metres de les cabanes, que ofereix servei de cuina, dutxa, piscina o sala amb llar de foc perquè els visitants puguin anar-hi i fer-ne l'ús que desitgin.

'Les cabanes només tenen els serveis mínims i, per tant, la Vileta ens ajuda a donar un bon servei als visitants', ha explicat el responsable del projecte. A la Vileta els allotjats també podran rebre informació sobre quines rutes de senderisme o BTT poden fer per les rodalies.