La Candidatura d'Unitat Popular, CUP, ha decidit per majoria en una assemblea no presentar-se per primera vegada a les eleccions al Parlament de Catalunya el 2010. L'assemblea, celebrada al Teatre Municipal de Girona, va durar tot el dia i va agrupar uns 350 militants d'arreu dels Països Catalans.

Van ser 161 militants els que van votar perquè la CUP no vagi a les eleccions i 148 perquè sí. Els defensors del "no" afirmen que la CUP ha de concentrar els seus esforços en preparar les eleccions municipals del 2011.

Finalment ha pesat més el "no". Les raons són que queda poc temps per als comicis i que consideren que no tenen assegurats prou recursos econòmics i humans per afrontar el repte amb garanties. Deixen la porta oberta, però, a què els militants del partit puguin participar d'una possible candidatura feta per diferents agrupacions de l'esquerra independentista, però la CUP com a tal no hi participaria.

El portaveu de la CUP, Josep Antoni Vilalta, va explicar que, d'altra banda, la CUP ha decidit centrar tots els seus esforços en les eleccions municipals del 2011 i poder augmentar així la representació que tenen a diferents municipis catalans. "Si som coneguts és gràcies al triomf en les eleccions municipals de fa dos anys", va dir.

La proposta de no anar a les eleccions al Parlament estava signada per les agrupacions locals de Berga, Vilanova i la Geltrú, Capellades, Sant Pere de Ribes, Vilafranca del Penedès i Sallent. Aquestes agrupacions consideraven que, davant de la disjuntiva de triar entre eleccions municipals o autonòmiques, valia la pena prioritzar les eleccions municipals.