L'Estat va començar ahir l'enderroc del primer dels 443 bungalous del Club Mediterranée de Cadaqués. Els treballs generaran 38.000 metres cúbics de runa que s'acumularan a la zona durant l'estiu per evitar el pas dels camions. Una part, les pedres de pissara i els ciments, s'extraurà manualment i es tornarà a reutilitzar per al futur aparcament a l'entrada i pels camins que podran recórrer els visitants una vegada regenerat l'entorn.

De "molt esperat" qualificava el subdelegat del Govern, Francesc Francisco-Busquets, el dia d'ahir amb els primers enderrocs de la ciutat de vacances construïda als anys seixanta en un dels paratges més agrestos del cap de Creus. A partir d'ara s'aniran tirant a terra totes les edificacions (412 casetes dormitori i la resta d'equipaments) en una àrea de 150 de les 200 hectàrees del conjunt.

S'utilitzarà maquinària lleugera i també es treballarà de forma manual. El responsable provincial de Tragsa -l'empresa que porta a terme les obres- Rubén Díez, va explicar ahir que bungalous, restaurant, lavabos, piscina i alguna altra construcció es tiraran a terra amb la maquinària lleugera i de manera "respectuosa" amb el medi. La resta de tasques, la pedra de pissarra i els ciments s'extrauran manualment i es tornaran a reutilitzar.

Aquests es tractaran per tornar a ser utilitzats. Es calcula que seran 5.000 o 6.000 metres cúbics de residus de pedra i la resta, runa de l'enderroc que s'acumularan en uns contenidors on es tractaran i pasat l'estiu es traslladaran en camions.

Una vegada tot l'enderroc enllestit la Generalitat s'haurà d'encarregar de la regeneració de l'entorn. El director dels Serveis Territorials de Medi Ambient a Girona, Emili Santos, va explicar que l'enderroc està previst que duri un any i llavors la Generalitat necessitarà mig any més per regenerar la zona, fer-hi els camins perquè sigui visitable a peu i treure la fauna invasora de les pedres. L'aparcament es farà provisionalment a la zona per, més endavant, allunyar-lo del complex. "S'estudia que hi pugui haver autobusos que acostin els visitants fins a la zona".

Més de tres anys de tràmits

El Club Med el va comprar a l'Estat per 4,3 milions d'euros fa tres anys i mig perquè estava situat dins el parc natural del cap de Creus. Fa dos anys, l'Estat va fer la primera intervenció. Amb els nous enderrocs s'engega el tram final per fer desaparèixer d'aquest entorn la ciutat de vacances.