El president de l'Assemblea del Consell d'Europa, el senador socialista gironí Lluís Maria de Puig, va anunciar ahir que la institució que representa proposarà introduir al Conveni Europeu de Drets Humans un protocol que afegeixi un nou dret dins del sistema europeu de drets humans: el de les persones a un medi saludable. La importància d'aquest protocol radica en què podria condicionar les legislacions dels estats membres, i les decisions dels seus ens de justícia i del Tribunal Europeu de Drets Humans, és a dir, el Tribunal d'Estrasburg, les sentències del qual són vinculants.

Així, al mes de setembre es presentarà un informe al Comitè de Ministres del Consell d'Europa, integrat per 47 estats membres, demanant-li elaborar el protocol. No està clar que es pugui tirar endavant i quines condicions hi posaria el Comitè, però De Puig es va mostrar ahir optimista en aquest sentit.

La iniciativa es basa, entre d'altres, en el fet que amb el pas del temps un medi ambient sa s'ha acabat convertint en un dret individual que cal demanar, i vol arribar no només a Europa, sinó també a l'ONU.