Les banderes vermelles onejant en una platja signifiquen que el bany hi està prohibit. Però això no vol dir que els banyistes no es banyin, ni que els socorristes puguin abaixar la guàrdia. Al contrari. Entre el 17 i el 24 de juliol, quan les banderes grogues de precaució han onejat a moltes platges de la Costa Brava i en alguns moment s'han mudat al vermell, els socorristes de Creu Roja han salvat 196 persones de les aigües, segons dades de l'entitat. Des que va començar la temporada de vigilància a les platges a mitjans de maig fins al passat dia 17, els salvaments havien estat 18; i el total de salvaments l'any passat a la costa catalana va ascendir a 294.

Dijous passat hi havia més platges amb banderes grogues i vermelles que no pas amb bandera verda: 25, 7 i 11, respectivament. Les vermelles van onejar a diferents platges de Roses, Tossa, Palafrugell i Sant Antoni de Calonge. Només les platges de Llançà, la Platja Gran de Palamós i la platja de Sant Feliu de Guíxols eren totalment segures per al bany. A més, cal tenir en compte que alguns municipis de la Costa Brava confien el servei de vigilància de platges a empreses privades i que, per tant, aquestes dades no inclouen platges de municipis tan altament turístics com Blanes, Lloret i Tossa de Mar.

A Blanes, el servei de vigilància es coordina directament des del servei municipal de Protecció Civil. A Lloret i Tossa el presten empreses privades. Però a aquestes platges també s'han registrat incidències: el dimarts passat, uns banyistes van arrossegar una dona francesa inconscient fins a la riba de la Platja del Reig de Tossa. Un cop allà els socorristes li van prestar els primers auxilis però la noia va haver d'ingressar, encara inconscient, a l'Hospital de Blanes. Dimecres a la nit, els Mossos d'Esquadra van salvar un jove ucraïnès a Lloret que havia estat arrossegat per la mar de fons i portava hores dins l'aigua. Estava conscient, però presentava símptomes d'esgotament i hipotèrmia.

Aquesta onada d'incidències ha estat desencadenada, precisament, per les onades aixecades pel vent constant que ha bufat en els darrers dies. Un vent que, a més, ha ressecat la terra i ha esdevingut el pitjor malson dels bombers. Però a més de vent hi ha hagut mar de fons en direcció sud, i algunes platges, com ara les de l'Escala, fins i tot han posat banderes especials per avisar els banyistes cada cop que es dóna aquest fenòmen. Tot i això, els imprudents sovintegen i llavors són els socorristes els qui es juguen el físic. La recomanació? Mirar enlaire, fixar-se bé en els colors i ser conscient que amb la mar, tan acollidora a l'estiu quan fa calor, no s'hi poden fer bromes.