Un total de 144 gironins han millorat la formació en restauració i català amb els cursos que la Generalitat ofereix a través del Programa per a la Restauració Orientat a la Formació Integral dels Treballadors (PROFIT). Això suposa que el nombre d'alumnes s'ha multiplicat per quatre respecte al primer semestre del 2008, quan en van ser 33. El programa ha ampliat el nombre de cursos i ha passat de quatre a catorze. El director dels serveis territorials d'Acció Social i Ciutadania, Josep Viñas, ha remarcat que els cursos són una 'eina útil per a la cohesió social'. Dels 144 treballadors, un 58% són de la resta de l'Estat, seguits dels d'origen romanès (7%), argentí (5%), colombià (3%) i marroquí (3%).

El programa ha tingut més incidència a les zones de costa a nivell català però a la demarcació l'única localitat costanera ha estat Lloret de Mar (Selva). En aquesta localitat hi ha hagut l'increment més elevat de totes les comarques gironines perquè els cursos oferts han passat d'un a deu i el nombre de treballadors que hi ha participat ha passat de 9 a 109.

Olot, Girona i Figueres són les altres ciutats gironines que han impartit aquests cursos. A les dues primeres ja s'havien fet durant l'any passat i, tot i que el nombre de cursos s'ha mantingut, hi ha hagut més alumnes. A Girona, han passat de sis a set i a Olot de divuit a 21. La primera experiència a Figueres s'han tancat amb la participació de set treballadors.

Del global de treballadors que han participat en els cursos a les comarques gironines, 83 procedeixen de la resta de l'Estat, onze persones són d'origen romanès, set persones són d'origen argentí, i n'hi ha cinc d'origen colombià i cinc de marroquí. Les dues primeres nacionalitats són les mateixes que marquen la tendència a nivell català, mentre que el Marroc se situa en tercera posició, seguit de Colòmbia i Argentina.

Viñas ha explicat que és 'necessari pels catalans integrar-nos en una cultura comuna que té com a base el català'. També ha remarcat que 'sense conèixer el català no hi ha ascensió social'.

El director dels serveis territorials del Departament d'Innovació, Universitats i Empresa a Girona, David Mascort, ha assegurat que preveuen 'tancar l'any superant les dades del 2008' i ampliar l'oferta de cursos amb el sector de moda i complements.

Flequers i pastissers

El Programa per a la Restauració Orientat a la Formació Integral dels Treballadors (PROFIT) també ha obert les portes a una nova àrea. Es tracta del sector de fleca i pastisseria que a la demarcació de Girona està formada per uns 550 punts de venda amb uns 1.300 dependents.

El programa té l'objectiu de formar futurs o actuals treballadors de fleques i pastisseries perquè adquireixin les tècniques de servei del sector. També s'inclouen aspectes relacionats amb la llengua catalana com l'aprenentatge del vocabulari de l'ofici i els recursos lingüístics per atendre i comunicar-se amb els clients.

Els cursos, teoricopràctics, estan adreçats tant a persones nouvingudes i a l'atur com a actuals treballadors immigrants d'aquest sector. Per als primers, el curs consta de setanta hores lectives, trenta de llengua catalana, vint dedicades a la qualitat de servei i una vintena més a tècniques de venda i atenció a la clientela. El curs per a treballadors en actiu consta de vint hores, deu de tècniques de servei i deu més de tècniques de venda i atenció als clients.

'El sector està passant per moments difícils', ha afirmat el president del Gremi de Flequers de les comarques gironines, Robert Figueras, que assegura que els cursos han tingut 'una bona acollida' tot i que la durada i l'horari han estat puntuats amb nota molt baixa pels alumnes. Les classes es van començar a impartir al juny i, després del descans d'estiu, les pròximes sessions començaran el setembre a Figueres i a Banyoles