L'associació de locals d'oci nocturns de Castelló d'Empúries, Empuriabrava i la Federació Catalana d'Associacions d'Activitats Recreatives Musicals (Fecasarm) han anunciat que iniciaran una recollida de signatures contra la decisió de la Comissió de Seguiment de Videovigilància de Catalunya de denegar el permís per instal·lar càmeres a la zona d'oci nocturn d'Els Arcs. L'objectiu és pressionar l'ens i aconseguir tenir aquesta mesura de seguretat per evitar que s'hi produeixin baralles i altres incidents. Les firmes es recolliran en els 18 locals d'oci adherits a l'associació a partir de divendres i fins a la primera setmana de setembre per entregar-les a la Comissió i al Departament d'Interior de la Generalitat de Catalunya.

La Comissió de Seguiment de Videovigilància va denegar el permí que el consistori de Castelló, l'associació de locals i la Fecasarm van demanar en considerar que ha de prevaldre el dret a la privacitat per sobre del de la seguretat. Des de la Fecasarm, el seu secretari general, Joaquim Boadas, ha reclamat que la seguretat ha de ser prioritària i que s'ha d'aprofitar un moment de "tranquil·litat" com l'actual per "consolidar" la zona. Boada demana que els "lamentables incidents" que van tenir lloc en aquesta zona els anys 2004, 2005 i 2007 no es tornin a repetir. "Aquestes càmeres han donat molt bon resultat en altres zones, com el Port Olímpic de Barcelona, on han baixat els conflictes", insisteix Boadas. En aquest sentit i sobre la valoració de la comissió, afirma que l'argumentació que el dret a privacitat està per sobre de la seguretat perd força perquè seran els mateixos usuaris i els veïns els que demanin que s'instal·lin les càmeres.

Amb tot, el secretari general de l'ens d'empresaris assegura que esperen uns resposta "unànime" d'aquests veïns i usuaris de la zona d'oci nocturn. I és que, segons Boadas, ells són "els primers interessats perquè no es tornin a repetir els incidents anteriors i per això volen donar suport a aquesta iniciativa".

Millores a la zona

Ara fa dos anys que es van posar en marxa les obres per remodelar la zona d'Els Arcs. Es tracta d'un model consensuat entre el consistori i l'associació amb l'objectiu de dotar la zona de més seguretat mitjançant l'obertura de nous espais, la desaparició de zones fosques i la unificació del mobiliari i l'estètica de les terrasses . A banda d'això, els aparcaments es desplaçaran per evitar la concentració de cotxes davant dels locals. D'aquesta manera, es pretén aconseguir que Els Arcs no sigui només una zona d'oci nocturn, sinó també un espai on anar durant el dia. Malgrat que l'alcalde del municipi, Salvi Güell, va explicar, des prés de l'anunci de la comissió que les càmeres ja no eren necessàries perquè la seguretat a la zona havia millorat molt, els empresaris ho reclamen i emprendran la mesura.