El metge i exregidor de Cambrils Alphonse Arcelin, qui va denunciar l'exhibició al Museu Darder de Banyoles del Negre de Banyoles, va morir ahir a Cuba a l'edat de 73 anys, segons va informar l'ajuntament de Cambrils.

Arcelín va denunciar el Museu Darder de la capital del Pla de l'Estany per exhibir un guerrer boiximà dissecat, conegut com el Negre de Banyoles, i va aconseguir finalment la seva repatriació a Botswana, d'on procedia. Arcelin va morir nou anys després de veure assolit el seu objectiu. Nascut el 1936 a Miragoane (Haití), va realitzar els seus estudis de Medicina a Espanya i va exercir durant anys a Cambrils, municipi on va ser regidor del Partit Socialista a Catalunya (PSC) de 1999 al 2003 i va ser titular de l'àrea de Sanitat i Llicències en el 2003.

Arcelin va ser secretari d'organització i primer secretari de l'Agrupació Local Socialista de Cambrils i membre del Consell Comarcal del Baix Camp.

Un cas polèmic

En la seva etapa de regidor, Alphonse Arcelin va ser mediàtic per interposar una denúncia contra el Museu Darder d'Història Natural de Banyoles per exhibir un guerrer negre dissecat. Com a conseqüència d'aquest fet, se li va embargar durant anys el seu sou per afrontar els costos judicials.

Finalment, va aconseguir la mediació de l'Organització de la Unitat Africana per repatriar i enterrar el cos en el seu lloc natal a l'octubre del 2000. El seu retorn a l'Àfrica, impulsat per Arcelin, va generar una polèmica d'abast internacional en la qual van intervenir institucions com l'ONU, governs europeus i africans, partits polítics, mitjans de comunicació, etc.