El retorn de les relíquies de santa Màxima a l'Escala fa 25 anys després de mig segle enterrades i desaparegudes per evitar ser destruïdes durant la Guerra Civil es commemorarà aquest any coincidint amb la Festa Major. Es recrearà la celebració que el setembre de 1984 es va portar a terme. Arribarà en vaixell i recorrerà una catifa de sal i sorra de cent metre direcció l'església parroquial on estan dipositades actualment. Les valuoses relíquies procedien d'Itàlia.

El reliquiari és d'estil barroc i té una alçada de 70 centímetres. A l'interior hi ha les restes de Santa Màxima que arribaren fa segles a la població en vaixell procedents de Roma. Durant anys van pertànyer al municipi. El 1936 l'avi Guanter, d'una família del municipi, va requerir per part del capellà del moment, Mossèn Carles Costa, l'encàrrec de guardar les relíquies perquè s'havia amenaçat de fer un registre minuciós casa per casa. El veí va enterrar-les a l'Olivar dels Termes, que era propietat de la família, a Figueres. El rastre de les restes, però, va desaparèixer després que el 23 de desembre de 1936, dies després que haguessin estat enterrades, Guanter va morir ofegat en un accident en una gorga del riu Manol sense que hagués confiat abans a ningú el lloc on havia dipositat les relíquies. Mossèn Costa, en acabar la guerra, va buscar sense èxit a la finca les relíquies i així van restar, desparegudes fins 47 anys després.

Va ser el 16 de gener de 1984 quan Mossèn Salvador Jué -a qui s'homenatjarà- acompanyat de dues persones van decidir recórrer la finca amb un detector de metalls. Era un sondeig perquè, de fet, esperaven fer-ho més endavant, al setembre, quan les tasques del camp els deixessin més temps lliure. La sorpresa va ser, però, que van localitzar les restes. Segons es relatava a les cròniques de l'època, entre elles el diari Los Sitios, el reliquiari estava en bon estat, tot i que amb el vidre trencat, i els ossos escampats. A l'abril, van aparèixer noves relíquies de Santa Màxima, que van ser entregades de forma anònima i sota secret de confessió. Eren tres relicaris i dos bordons de plata (bares que ?s'usen per a cerimònies religioses) que també pertanyien a la parròquia. L'Escala va voler celebrar el retorn de les les relíquies de la patrona durant la Festa Major de 1984 i ara es tornarà a celebrar els 25 anys de la seva tornada.