El kitesurf, esport que combina una taula que llisca pel mar amb una estel, està desbordant Sant Pere Pescador, una de les poques platges on es pot practicar a l'estiu i l'"espai aeri" del qual arriba a concentrar a uns 200 kitsurfistes. El seu ajuntament reclama auxili a la Generalitat.

Els problemes es produeixen, ha explicat l'alcalde de la localitat, Jordi Martí, quan alguns practicants no respecten l'espai delimitat ni les senyalitzacions, i posen en risc als banyistes i a d'altres practicants. De moment, recalca el regidor, no s'ha registrat cap succés greu.

La platja d'aquest municipi, al costat de les de L'Estartit i La Rubina i una altra a Deltebre, són les úniques de Catalunya on està autoritzat el kitesurf en temporada de bany (1 de juny-30 de setembre), quan cal sol·licitar al Servei de Costes una concessió per utilitzar els sorrals, mentre que la resta de l'any és lliure.

A més, és necessària l'autorització de Capitania Marítima, que obliga a que hi hagi almenys una embarcació de rescat.

El kitesurf, amb uns 10.000 practicants a tot Espanya, i l'equip del qual té un cost que ronda els 1.300 euros, és un fenomen en auge que compta amb alguns espais de pelegrinatge internacional (l'exemple paradigmàtic de Tarifa) i també amb una estrella local, la catalana Gisela Pulido, cinc vegades campiona del món.

Les bones condicions de vent de la platja de Sant Pere l'han convertit en una d'aquelles "meques" per a kitsurfistes de tot Europa, doncs compta amb una zona de 200 metres habilitada per a la seva pràctica, la meitat gestionada pel consistori i la resta, per un club-escola.

No obstant això, aquest espai -més un altre de capacitat limitada al costat d'un càmping pròxim- s'ha demostrat insuficient davant l'allau de practicants que arriben allà a l'estiu. En certs dies "punta", entre 150 i 200 d'ells poden coincidir lliscant sobre el mar, mentre molts més esperen el seu torn.

"Volem prevenir, que hi hagi una normativa que faci compatible els usos de la platja, amb més control per part dels Mossos que garanteixi la seguretat, ja que no tenim policia local", assegura Martí.

Sobre això, l'alcalde diu que l'ajuntament no està en contra del kitesurf, activitat amb un important pes en el sector turístic, encara que molts veïns es mostrin encara escèptics.

El regidor planteja que "sense voler penalitzar aquest esport", la policia decomissi el material esportiu d'aquells practicants que posin en perill la convivència i la seguretat.

L'ajuntament cobra un forfet temporal als kitesurfistes que utilitzen la platja d'aquesta localitat, que inclou una assegurança, i dels que només a la primera quinzena de juliol van vendre més de 250.

Martí explica que l'Ajuntament va aixecar una caseta de vigilància i va senyalitzar l'àrea habilitada, elements que van ser incendiats de forma intencionada, presumiblement per vàndals contraris a que es delimitin zones.

Una de les principals reclamacions del municipi a la Generalitat és que augmenti el nombre de platges catalanes on es pugui practicar kitesurf a l'estiu -l'última la de la Rubina-, per evitar la concentració que es genera a Sant Pere.

"Si ens veiem desbordats podríem no sol·licitar el permís al Servei de Costes per a la pràctica de kitesurf a Sant Pere, i traslladar la responsabilitat a una altra administració", adverteix Martí, que reclama també la col·laboració de la Federació Catalana de Vela, encara que no calgui estar federat per a la seva practica.

El president del club Kite Experience, Sergi Sánchez, lamenta que "l'administració vagi sempre per darrere", i recorda el que va passar amb l'aparició del surf de neu, quan en algunes estacions es prohibia la seva pràctica perquè tenia fama de "perillós".

En aquest sentit, Sánchez indica que el kitesurf és una modalitat de cert risc, però que "amb curs i sentit comú es pot practicar", fins i tot per nens i nenes, "ja que no és un esport físic, sinó tècnic".

Per al responsable d'aquest club, amb seu a Sant Pere Pescador, les condicions de vent de la badia de Roses i la seva proximitat a Barcelona la converteixen en un destí ideal per a kitesurfistes europeus, que ell mateix reconeix arriben a saturar l'àrea habilitada: "la gent del poble es queixa, els turistes es queixen i fins i tot els practicants més experts, també".