El candidat d'ICV a Vall-llobrega, Rufino Guirado, va prendre possessió del càrrec d'alcalde durant el ple que es va celebrar ahir, en complir el pacte de govern amb ERC, que preveia la cessió de l'alcaldia. Rufino ja va ocupar el càrrec durant els tres primers mesos del mandat, però el fet de governar amb minoria va acabar forçant el pacte amb els republicans. Durant dos anys, doncs, l'alcalde ha estat Joaquim Esteva (ERC), que va deixar el càrrec el 20 d'agost passat.

Rufino Guirado és un vell conegut del poble, ja que va entrar en la política municipal l'any 1999 en la candidatura de l'exalcalde Joan Surroca. Des de llavors ha anat pujant i fa dos anys va encapçalar la llista d'ICV, que va guanyar les eleccions. Després de tres mesos governant, va decidir arribar a un pacte amb ERC, perquè era l'únic possible, per tirar endavant els projectes del poble. "Dels dos grups amb els quals podia pactar, ERC va ser amb l'únic amb qui m'hi vaig entendre, tot i que d'entrada no tenia preferències per pactar amb ningú. L'altre grup em demanava massa coses i pots cedir un braç, però tots dos, no. El pacte que vam fer era el millor pel poble", va comentar Guirado.

El nou alcalde valora positivament el pacte amb els republicans. "Jo crec que ha sigut un pacte positiu pel poble. Jo estava preparat per governar, però en minoria, no. Havia de tirar endavant el Pla General i era necessari un pacte per formar una majoria més àmplia. Vaig veure que si governava en minoria, el poble hi sortiria perdent", va afegir.

La nova etapa que va engegar ahir Guirado no ha de suposar un gran canvi per al municipi, segons va comentar el nou batlle. "Pot ser que a partir d'ara la cosa canviï una mica, però no gaire, perquè estem tots units i concentrats en el Pla General. Estem treballant el dia a dia, que és el que considero més important. L'únic que la gent pot notar de diferent és la manera de fer de l'un i de l'altre. I amb això no vull dir que la meva sigui l'encertada", va explicar Guirado.

La idea del nou alcalde és intentar seguir el programa de govern que es va pactar amb Esquerra. "Seguirem el programa en la mesura que poguem. Ara mateix tenim molta feina sobre la taula, però pocs diners. La crisi s'ha notat molt. Cal entendre que som un municipi molt petit i tenim moltes despeses. Per exemple, l'escola i la llar d'infants, que són serveis molt importants per al poble, ens costen molts diners", va explicar.

Referent a les comparacions amb l'exalcalde Joan Surroca, Guirado va deixar clar que ell és molt diferent. "Jo tinc 58 anys i no 74, com en Surroca. La veritat és que no m'hi assemblo gaire. Ell és molt més intel·ligent. Jo sóc en Rufino, tinc les meves idees i la meva manera de fer. Tot i això, he après molt d'en Surroca i dels seus errors també per evitar que es repeteixin", va dir Guirado.

Rufino va explicar que ara mateix prepara diversos projectes, en concret, en disposa de cinc sobre la taula, que pretenen la millora de diverses zones del poble: un pont nou, la remodelació de la plaça de l'Ajuntament, revisar la llar d'infants, urbanitzar la zona des del carrer Gigarà al de la Portalada i l'adequació d'una plaça del municipi amb una rampa perquè s'hi pugui practicar skate. El projecte més important, però, és una sala polivalent. "Es tracta d'un equipament molt necessari per al poble. Els nens i els joves quan volen organitzar algun esdeveniment han d'anar als pobles veïns. No tenim cap equipament d'aquesta mena i jo el vull fer, perquè vull fer poble", va comentar Guirado. "Evidentment, ara no tenim prou diners per fer-ho, ja que pot costar més de 65.000 euros. Intentaré deixar-ho bastant avançat per poder finalitzar-ho durant el següent mandat", va afegir el nou batlle.

Tot i aquest gran projecte, l'ambició de Guirado és remodelar l'escola del poble. "La meva gran ambició és fer l'edifici de l'escola nou, perquè fa molt temps que estem en barracons. Vull fer l'escola que Vall-llobrega es mereix", va declarar.