Quan busquem un referent de país que sigui exemple de desenvolupament econòmic, de model social i avantguardista, amb drets humans i democràtics, mirem sempre els països escandinaus o Suïssa. Aquest últim és conegut per la seva neutralitat històrica i la seva confederació territorial dividida en 26 cantons que normalment són notícia perquè sempre estan fent consultes populars de tota mena.

És notícia i ha aixecat polseguera, tant en mitjans de comunicació catalans com de la resta de l'Estat espanyol, el referèndum o consulta popular que vol organitzar l'Ajuntament d'Arenys de Munt, ubicat a la comarca veïna del Maresme.

El mateix Govern central ha declarat que aquesta consulta és anticonstitucional i per tan il·legal, i que impediran per totes que se celebri fent servir espais de l'Administració pública. Tan sols falta que surti la ministra Chacón i declari que part del contingent de reforç dels soldats destinats a l'Afganistan es passin uns dies per Arenys de Munt, a posar ordre i pau. Ciutadans el partit de la ciutadania ha denunciat el fet als jutges i volen que es prohibeixi aquest acte del dia 13 de setembre, i de pas que inhabilitin tots els càrrecs municipals implicats amb l'afer. Falange Española de las Jons prepara una ?manifestació legal el dia de la consulta. La força mediàtica que tenen aquestes formacions ens sorprenen, observant els resultats electorals que tenen a Arenys, els falangistes varen treure tan sols un vot a les darreres eleccions europees al municipi, el partit d'Albert Rivera va doblar aquests resultats i va treure 2 vots d'un cens total de 6.161. En coalició, aquestes dues formacions ?trauríem un 0,03 per % (més o menys).

Uns 70 municipis de tot Catalunya estan interessats a organitzar la mateixa consultar popular, com Seròs, de la comarca del Segrià, que ha sigut el primer ajuntament a pronunciar-se a favor de fer un referèndum com el poble del Maresme.

Seria interessant saber, en forma d'enquesta, quants municipis de la comarca de la Selva estarien engrescats a tirar endavant una consulta similar o quants no recolonitzem en un ple municipal si algun grup polític, o regidor a títol individual presentés la proposta en forma de moció. Serà Arbúcies o Susqueda el primer de la comarca a fer el polèmic plebiscit, quins resultants sortirien i per què alguns sectors de la societat els fa tanta por, saber el que pensa el poble. Jo tinc curiositat de veure com serien els resultats, i de ben segur que els resultats serien molt diferents a cada poble, a Blanes o a Lloret de Mar no crec que guanyés, i el sí afirmatiu que Catalunya fos un estat dintre de la comunitat Europea, a pobles com Sant Hilari, Arbúcies o la capital de la comarca, Santa Coloma de Farners, no tinc cap mena de dubte que guanyaria el sí.

La majoria dels alcaldes de la comarca de la Selva són de partits nacionalistes o formacions properes, cal recordar que a Arenys l'equip que encapçala el govern és un ?partit local independent, a la Selva marítima els tres municipis que la formen estan governats per CiU, el seu líder, Artur Mas, ha declarat que votaria afirmativament si visqués a Arenys de Munt, ben segur que no tots els alcaldes i menys encara els regidors de CiU, estarien disposats a votar afirmativament, com ?pensa el seu president de partit, més ?d'una sorpresa ens emportaríem.