O canvia la cultura de la pesca, o la presència de meduses a les costes gironines i catalanes anirà augmentant cada any. Així de taxatius es mostren els experts, després de constatar que cada any arriben més meduses a les platges -i algunes espècies fins ara mai vistes per aquesta zona- a causa de la cada cop menor presència dels seus depredadors naturals, que acaben a les xarxes de les barques de pesca. Ho va explicar ahir Josep Maria Gili, professor d'investigació del Consell Superior d'Investigacions Científiques, en el primer dia de les jornades "Biodiversitat Marina i Salut Humana", que tenen lloc fins avui al Parc Científic i Tecnològic de la UdG.

Gili, un dels més importants experts en investigacions marines, va exposar durant la seva xerrada de mitja hora que "la sobrepesca porta canvis en el sistema biològic, ja que elimina els depredadors de meduses, com són les tortugues, la tonyina i el peix lluna". Segons va explicar, ja hi ha experiències en altres indrets que demostren que s'ha "passat d'un sistema marí dominat per peixos, a un altre dominat sobretot per organismes inferiors com les meduses".

A part del descens en el nombre de depredadors, la pesca intensiva redueix també el nombre de peixos petits que mengen el mateix que les meduses, amb la qual cosa aquestes es troben amb menys competidors alimentaris i creixen les seves colònies.

La zona de la badia de Roses és la tercera del litoral català -després del Maresme i la zona de Salou- amb més presència de meduses. El problema, lluny de remetre, va creixent. I la solució no és fàcil. Passaria, segons el professor Gili, per "un canvi total de la cultura de la pesca". Aixó significa "vedes més llargues" i que "no només s'ha de prohibir pescar el peix petit, sinó també alguns de grossos".

Josep Maria Gili va lamentar que "es parli molt de les meduses durant l'estiu, però no a l'hivern, quan són igual de perjudicials per l'ecosistema". A més, les quantitats de meduses més importants solen arribar, va indicar, entre desembre i febrer.

En aquest sentit, va recordar que hi ha algunes espècies que són carnívores, alguna de les quals ja s'ha detectat en aigües de Tarragona amb una abundància mai observada fins el moment. Tot i que va ressaltar que és encara prematur valorar la seva implantació real, va explicar que aquesta mateixa espècie va acabar fa un any al mar Negre amb els bancs d'anxoves. "No sabem encara si n'hi ha moltes, però si fos així, el tema seria preocupant".

En la mateixa sessió de les jornades, la professora Esther Garcés va posar de manifest l'increment d'algues nocives per a la salut que arriben també a les coses catalanes.