El Col·legi Notarial de Catalunya, que representa i integra tots els notaris que exerceixen en terres catalanes, va fer pública ahir una recomanació dirigida a les persones a qui es diganostiqui Alzheimer i a les de mitjana edat en general, coincidint amb la celebració, dilluns, del dia mundial d'aquesta malaltia. El col·legi va instar totes aquestes persones a actuar amb previsió en l'àmbit legal per poder "anticipar situacions greus i inconvenients en l'àmbit patrimonial i personal que poden derivar-se del patiment de l'Alzheimer".

Pels notaris catalans és convenient, quan ja tinguin una edat i especialment si han estat diagnosticats d'Alzheimer, que els ciutadans es plantegin la possibilitat de firmar una sèrie de documents importants que serà impossible atorgar un cop avançada la malaltia. Principalment, diu el col·legi, cal destacar en aquest sentit: el Poder general del ciutadà a favor d'una persona de la seva confiança per tal que pugui dur a terme en el seu nom tota una sèrie d'actes un cop la seva capacitat s'hagi reduït; el Testament, en què el ciutadà designa les persones que han d'heretar el seu patrimoni o dur a terme altres disposicions després de la seva defunció, i l'Autotutela, on podrà indicar la persona o persones que haurien d'exercir, en opinió del signant, el càrrec de tutor en cas d'incapacitat.

El col·legi diu que són tràmits "de cost reduït" i que si no es duen a terme poden generar situacions conflictives un cop l'Alzheimer estigui avançat, que poden perjudicar l'afectat i els seus afins.