El futur del sector rústic de Can Boada de Llagostera, que en els últims temps ha despertat passions entre veïns i polítics i ha protagonitzat minuts i minuts de les sessions plenàries, podria tirar per un camí que fins ara no s'havia plantejat. L'Ajuntament està estudiant la possibilitat de desenvolupar aquest sector en forma de discontinu industrial juntament amb un altre que ja ha estat requalificat a industrial i residencial malgrat les reticències que històricament hi ha hagut pel seu valor paisatgístic. Es tracta del sector SUD-12, més conegut com la zona de Mas Roig, que si l'opció que planteja el consistori tira endavant, es podria acabar protegint en part.

Així ho ha confirmat l'alcalde de Llagostera, Fermí Santamaria (CiU), que ha aclarit que es tracta d'una possibilitat més, afegint que només tiraria endavant si els promotors del SUD-12 (entre els quals el regidor d'Urbanisme, Eduard Galobardes, d'Independents per Llagostera) hi estiguessin d'acord. També, ha dit Santamaria, s'hi haurien d'avenir els copropietaris del sector de Can Boada: la societat Agrícola Mas Boada i l'Incasol, empresa pública de la Generalitat que fa uns anys va adquirir els terrenys i que en els últims mesos ha manifestat la seva voluntat de convertir-los en sector d'activitats econòmiques.

Unir els dos sectors en un sol sector industrial discontinu implicaria ordenar-ho tot plegat com si fos una sola cosa, podria significar traslladar edificabilitats i podria permetre protegir part del Mas Roig, que malgrat haver tirat endavant com a sector industrial i residencial, encara no s'ha començat a urbanitzar. Santamaria ha insistit que "el que volem és solucionar el problema industrial de Llagostera, sense que això suposi un problema paisatgístic, i si un dels dos sectors té més valor paisatgístic, aquest és Mas Roig".

Opositors i informe privat

Els qui s'oposen a desenvolupar el sector de Can Boada argumenten, entre d'altres qüestions, que no té massa sentit tirar-lo endavant quan n'hi ha un que ja s'ha requalificat i està pendent de tirar-se endavant, el SUD-12, i altres dos, el SUD-10 i el SUD-11.

Aquest és un dels motius pels quals l'oposició no ha aprovat en els últims mesos les intencions de l'Incasol, que amb Agrícola Mas Boada i el consistori ha signat un conveni per dur a terme un estudi sobre la viabilitat econòmica de desenvolupar el sector. Mentrestant, però, ha transcendit un informe intern de l'Incasol sobre Can Boada que parlava d'ubicar-hi locals comercials, indústria mixta i empreses aparador. L'Ajuntament sempre ha negat que aquest estudi hagi entrat oficialment al consistori.

Santamaria ha explicat que el consistori està valorant, amb la Cambra de Comerç de Sant Feliu de Guíxols, la possibilitat d'encarregar a la UdG un estudi independent al voltant del sector de Can Boada. L'alcalde ha afegit que de tot plegat se'n parlarà en la reunió amb l'Incasòl, que havia de tenir lloc el dia 23 i que finalment serà demà. S'hi convocarà la Comissió de seguiment de Can Boada, els partits polítics que no formen part d'aquesta comissió i també una entitat que va decidir deixar de formar-ne part, Joves per la terra.

Santmaria ha volgut recordar també que el desenvolupament de Can Boada només es podrà tirar endavant, si així s'acaba proposant, amb el suport com a mínim d'un grup de l'oposició (sis regidors en total), tenint en compte que cal majoria absoluta i que un dels regidors de l'equip de govern (7 edils), Josep Aliu, no podrà votar sobre aquest assumpte pel seu vincle familiar amb Agrícola Mas Boada. En aquest cas, ha dit Santamaria, el vot de qualitat de l'alcalde no serveix.